środa, 25 lipca 2012

Mięsna tortilla na ostro





















I znów na tapecie tortilla. Tym razem smaki bardziej klasyczne, meksykańskie, ostry sos, papryczka chilli i mięso. Miałem też okazję pierwszy raz przetestować pastę z chilli, bardzo fajnie sprawdziła się w sosie, dodając ostrości, ale nie robiąc zbyt palącego sosu. Dzisiejsza propozycja na tortillę jest bardziej treściwa niż poprzednie, dobrze się sprawdzi jako szybki lunch.

Składniki (1 porcja):
  • 1 placek tortilli
  • 100g gotowanego mięsa (u mnie żeberka z rzędu kapusty rzędu kartofli)
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 liść sałaty
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki pasty chilli
  • sól
 
Przygotowanie:
Z jogurtu, pasty chilli i soli przygotowujemy sos. Mieszamy go z rozdrobnionym mięsem i rozkładamy na placku tortilli. Dodajemy porwaną sałatę i pokrojone papryki. Całość zwijamy i podsmażamy przez parę minut z każdej strony na suchej patelni. 
Jeśli nie mamy gotowanego mięsa można je spokojnie zastąpić szynką, zaś pastę chilli sosem tabasco (do smaku) lub innym sosem z ostrych papryczek. 



16 komentarzy:

  1. Świetna tortilla,na ostro jak najbardziej....proszę jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie proste tortille, idealne na szybki obiad. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. tortila na ostro :D mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, tortille to jednak bardzo dobry wynalazek i na zimno i na ciepło :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tortilla jest świetna, można do niej wrzucić to co akurat znajdziemy w lodówce i mamy gotowy posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglada! W sam raz do zabrania na lunch do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię taką na ostro:)) Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co Ty tak katujesz tymi tortillami:-)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłem paczkę 4 sztuki, a że zjadam tylko jedną na raz to mam 4 różne przepisy, został mi jeszcze jeden i na razie dość ;)

      Usuń
  9. Właśnie tak na ostro, lubię tortille najabrdziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale dzisiaj szalejesz z tymi papryczkami :) A ja dzisiaj robiłam własnoręcznie tortille tylko że do chili con carne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, mnie od jakiegoś czasu kusi domowa tortilla, zwłaszcza kukurydziana :)

      Usuń
  11. Oj widzę, że coś dla mnie. nie dość że tortilla to jeszcze na ostro. Poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak widzę te papryczki to ślinka mi cieknie :)
    Zastanawiam się, żeby tortillę zrobić jak lasagne. Tortillę przełożyć jakimś farszem i zapiec w piekarniku. co o tym sądzisz?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że gdyby nie braki piekarnikowe to z chęcią bym taki eksperyment przeprowadził :) Może być ciekawie, taka lasagna po meksykańsku, z mięsem, ostrym pomidorowym sosem i fasolą :) Tylko przesmażyłbym najpierw placki, bo jak dla mnie na surowo mają trochę mączny posmak, a nie wiem czy po wizycie w piekarniku by go straciły, zwłaszcza te w środku.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...