niedziela, 1 lipca 2012

Lemoniada z rabarbarem i bazylią





















Upały za oknem zaczynają się dawać we znaki. W taką pogodę nic nie działa tak orzeźwiająco jak dobrze schłodzona szklanka domowej lemoniady. Zrobienie lemoniady jest bajecznie proste, za to taki napój jest dużo zdrowszy niż gotowe napoje ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru i zero wartości odżywczych. Robiąc lemoniadę w domu sami kontrolujemy ilość cukru, dzięki świeżym cytrynom dostarczamy sobie porcję witaminy C, a do tego możemy tworzyć napoje o smakach jakich nie spotkamy w żadnym sklepie.

Składniki:
  • 1l wody (dobrze sprawdzi się gazowana, ale ja miałem zwykłą)
  • 2 cytryny
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka dżemu z rabarbaru
  • kilka listków bazylii
 
Przygotowanie:
Cytryny trzeba dobrze umyć i sparzyć. Następnie obieraczką do warzyw ściąć skórkę, która posłuży jako ozdoba. Nie jest konieczna zabawa z obieraniem cytryn. Z owoców wyciskamy sok. Wyciskam sok najpierw do miseczki, tak jest mi łatwiej, mogę wybrać pestki i pryskającym na boki sokiem nie ubrudzę dzbanka, w którym podaje lemoniadę. W dzbanku rozpuszczam w wodzie cukier i dżem. Dodaję sok razem z drobinkami cytryny, bo lubię jak w napoju chrupią mi cząsteczki owoców. Oczywiście można przecedzić sok. Na koniec kilka listków bazylii zgniatam w palcach i wrzucam do lemoniady. Całość mieszam i podaje z lodem. 
Dżem z rabarbaru nie jest konieczny, dodałem go bo miałem akurat resztkę w lodówce. Myślę, że świetnie sprawdziłby się świeży rabarbar, pokrojony w kawałki i ugnieciony z cukrem, żeby puścił sok. Już wiem jak będzie wyglądać moja następna lemoniada :) Zazwyczaj do lemoniady dodaje się mięte albo melisę, jako że nie mam żadnego z tych ziół postanowiłem spróbować z bazylią i efekt jest naprawdę świetny. Delikatny aromat bazylii czuć na drugim planie, zaraz po słodko-kwaśnym smaku lemoniady. Naprawdę warto spróbować.




2 komentarze:

  1. mmmmmmm porywam szklaneczkę:D to musi być pyszne na taki upał!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam lemoniady, rzeczywiście to jest świetny pomysł na lato i w zależności od składników można mieć codziennie inny smak:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...