niedziela, 1 lipca 2012

Sałatka z sosem chrzanowym






















Ostatnio jem dużo sałatek, bo postanowiłem zrzucić parę nadprogramowych kilogramów. Oczywiście najprościej zrobić sałatkę z vinegretem, który można przygotować w wielu odsłonach. Ale niestety oliwa, pomimo że jest zdrowa, jest bardzo kaloryczna, łyżka oliwy zawiera ok. 100 kcal. Dlatego szukam czasem czegoś na zastępstwo. Tym razem w lodówce wpadł mi w oko słoiczek z chrzanem, w połączeniu z jogurtem naturalnym stworzył świetny sos, który idealnie komponował się ze słodkim jabłkiem.

Ale chrzan ma nie tylko świetne właściwości smakowe, jest też bardzo zdrowy. Chrzan to bylina, która rośnie w Polsce od wieków, czasem jest wręcz uważany za chwast. Bez problemu można go znaleźć na polach, ale także w miastach, w ogródkach, a nawet na zwykłych trawnikach. Oczywiście zdrowszy jest taki z wiejskiego pola niż z trawnika tuż przy ruchliwej ulicy. Przyzwyczajeni jesteśmy do używania przede wszystkim korzenia chrzanu. Liści używa się zwykle do kiszenia ogórków, jednak mało kto wie, że młode liście chrzanu nadają się na sałatkę. Chrzan jest świetnym źródłem witaminy C, zawiera też prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz sporo potasu. Zawiera wiele substancji o działaniu bakteriobójczym, wyprzedzają go tylko cebula i czosnek, dlatego świetnie nadaje się na przeziębienie. Chrzan używany tradycyjnie jako dodatek do mięs nie tylko poprawia smak. Ułatwia trawienie białek zwierzęcych i usprawnia przemianę materii. Chrzan ma też wiele właściwości, które dawniej powszechnie wykorzystywane były na wsi. Sok z chrzanu dodany do mleka sprawiał, że nie kwaśniało zbyt szybko. Liście chrzanu używane do zawijania przedłużały świeżość masła, a także ryb, mięs i wędlin. Dziś raczej nie będziemy stosować chrzanu do takich celów, jednak nadal warto dodawać kawałek chrzanu do kiszonych ogórków, ponieważ zapobiega ich rozmiękaniu. Podobno kawałki chrzanu rozłożone w spiżarni zapobiegają psuciu się przetworów, zaś okłady z tartego chrzanu pomagają na bóle reumatyczne. Jak widać chrzan ma same zalety, najlepszy jest świeży, ale ze słoika też jest świetny.

Składniki (1 porcja):
  • 1/3 główki sałaty lodowej (lub dowolnej innej sałaty lub mieszanka)
  • 1 pomidor
  • 1/3 jabłka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Sól
 
Przygotowanie:
Sałatę porwać lub pokroić, pomidora pokroić w kostkę, jabłko w półplasterki. Jogurt wymieszać z chrzanem i solą. Chrzanu dodać do smaku, zależnie od tego czy lubimy potrawy ostrzejsze czy łagodniejsze. Całość wymieszać i zjeść.
Pamiętajmy, żeby używać chrzanu tartego, a nie sosu chrzanowego. Sos jest delikatniejszy w smaku, a także robiony na bazie majonezu, więc jeśli zależy nam na ograniczeniu kalorii uważajmy co kupujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...