środa, 18 lipca 2012

Tortilla italiana





















Tortilla to jeden z filarów kuchni meksykańskiej. Placki są bardzo wszechstronne. Można z nich robić atrakcyjne zawijane kanapki, nadziewać przeróżnymi farszami i zapiekać, a nawet wykorzystywać pokrojone w paseczki jako makaron. Kupiłem ostatnio paczkę tortilli, bo chodziły za mną od jakiegoś czasu. A że przeważnie robię pojedyncze porcje, to taka paczka starczy mi na kilka fantazyjnych przepisów.

Na początek totalne odejście od klasyki, bo moja tortilla wylądowała w słonecznych Włoszech. Świetny przepis na szybką przekąskę, śniadanie czy nawet obiad (ale wtedy jednak w większej ilości niż jedna). Robi się ją w 10 min, a do tego bardzo spodobała mi się nazwa tortilla italiana ;)

Składniki (1 porcja):
  • 1 placek tortilli
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 kulki mozarelli (50g)
  • 1 łyżeczka pesto
 
Przygotowanie:
Pomidora i mozarellę kroimy w plastry. Na tortilli układamy pomidora, ser i robimy zielony pasek z pesto. Właściwie nie ma to znaczenia, można cały placek posmarować pesto i obłożyć większą ilością dodatków. Mi bardzo spodobał się pomysł, żeby ułożyć dodatki w kształt włoskiej flagi :)
Zwijamy tortille w rulon, uważając, żeby nie powypadały nam dodatki. Smażymy po parę minut na gorącej, suchej patelni. Świetnie sprawdzi się patelnia grillowa, ale niestety mam tylko zwykłą. Przekrajamy pod skosem na pół i podajemy.
Jest pycha :) Można pesto zastąpić świeżą bazylia, wtedy wyjdzie nam caprese zawinięte w tortillę :)





23 komentarze:

  1. Haha! A ja wczoraj też robiłam tortille tylko w wersji sizzling fajitas :)
    Też je bardzo lubię, ale w wersji włoskiej jeszcze ich nie jadłam.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż tal szybkiej tortilli dawno nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tortilli, podobnie jak do naleśnika, można chyba włożyć wszystko... Co chwilę z czymś nowym ją odkrywam, a pomysłów jeszcze sporo zostało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo, robiąc jedną już mam w głowie wizję na kolejną z innymi dodatkami :)

      Usuń
  4. u mnie też lubią lavash, z tym że robię placki samodzielnie, bo na dzioby w moim domu nie starczyło by kasy na paczki gotowców

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno kiedyś zrobię domowe placki, bo myślałem już o tym. Chciałbym zrobić domowe tortille kukurydziane, ale z mąką kukurydzianą trudniej się pracuje niż z pszenną.

      Usuń
  5. Ja robiłam kukurydziane włoskie piadiny i nie taki diabeł straszny ;) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłem u Ciebie tylko przepis na pszenne piadiny. Masz jakiś sekret, żeby ciasto z mąki kukurydzianej się nie kruszyło tak bardzo podczas obróbki? :)

      Usuń
  6. Nazwa świetna i pięknie to podałeś:) i szybkie rzeczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś absolutnie w moim guście, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Facet gotuje, super :D i to jakie smakołyki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja tortilla zawsze jest napchana składnikami, ale Twoja wygląda pysznie! Muszę sprobować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie, podoba mi się to, że się nie rozłazi i można zjeść bez obawy, że połowa składników wypadnie na białą koszulkę. :)
    Nigdy nie jadłam pesto więc nie wiem jak smakuje ale czytając i patrząc na zdjęcia wygląda to apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, pesto fajnie się sprawdza jako smarowidło, ma bazyliowy smak, więc pasuje tam, gdzie pasowałaby bazylia :) A jakby co, zawsze możesz użyć świeżej bazylii, a nawet suszonej, żaden przepis nie jest sztywny :)

      Usuń
  11. mmmmmmmmmmmmmmmmmm to byś mi dogodził taką tortillą, bo uwielbiam pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł super, jak szybko i smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ trafiłeś, wszystkie składniki mam w domu a jeszcze wczoraj zastanawiałam się jak przyrządzić tortillę? na sposób włoski bardziej mi się podoba niż tradycyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zjadłem tortillę w wersji bardziej tradycyjnej, z mięsem i na ostro, też była pycha. Coś czuję, że tortilla zagości na stałe w mojej kuchni. Można z niej zrobić świetne, szybkie śniadanie, a do tego świetnie się mrozi i można ją mieć zawsze pod ręką :)

      Usuń
  14. Ale pyszności, przyznam że na tygodniu meksykańskim w lidlu kupiłam spory zapas tortilli i jeszcze kilka składników, ale w pierwszej kolejności robię na Twój sposób:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się spodobał, mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...