Tortilla to jeden z filarów kuchni meksykańskiej. Placki są bardzo wszechstronne. Można z nich robić atrakcyjne zawijane kanapki, nadziewać przeróżnymi farszami i zapiekać, a nawet wykorzystywać pokrojone w paseczki jako makaron. Kupiłem ostatnio paczkę tortilli, bo chodziły za mną od jakiegoś czasu. A że przeważnie robię pojedyncze porcje, to taka paczka starczy mi na kilka fantazyjnych przepisów.
Na początek totalne odejście od klasyki, bo moja tortilla wylądowała w słonecznych Włoszech. Świetny przepis na szybką przekąskę, śniadanie czy nawet obiad (ale wtedy jednak w większej ilości niż jedna). Robi się ją w 10 min, a do tego bardzo spodobała mi się nazwa tortilla italiana ;)
Składniki (1 porcja):
- 1 placek tortilli
- 1/2 pomidora
- 1/2 kulki mozarelli (50g)
- 1 łyżeczka pesto
Przygotowanie:
Pomidora i mozarellę kroimy w plastry. Na tortilli układamy pomidora, ser i robimy zielony pasek z pesto. Właściwie nie ma to znaczenia, można cały placek posmarować pesto i obłożyć większą ilością dodatków. Mi bardzo spodobał się pomysł, żeby ułożyć dodatki w kształt włoskiej flagi :)
Zwijamy tortille w rulon, uważając, żeby nie powypadały nam dodatki. Smażymy po parę minut na gorącej, suchej patelni. Świetnie sprawdzi się patelnia grillowa, ale niestety mam tylko zwykłą. Przekrajamy pod skosem na pół i podajemy.
Jest pycha :) Można pesto zastąpić świeżą bazylia, wtedy wyjdzie nam caprese zawinięte w tortillę :)
Wygląda pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńHaha! A ja wczoraj też robiłam tortille tylko w wersji sizzling fajitas :)
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię, ale w wersji włoskiej jeszcze ich nie jadłam.
Z pozdrowieniami,
Edith
Aż tal szybkiej tortilli dawno nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńDo tortilli, podobnie jak do naleśnika, można chyba włożyć wszystko... Co chwilę z czymś nowym ją odkrywam, a pomysłów jeszcze sporo zostało.
OdpowiedzUsuńMam tak samo, robiąc jedną już mam w głowie wizję na kolejną z innymi dodatkami :)
Usuńu mnie też lubią lavash, z tym że robię placki samodzielnie, bo na dzioby w moim domu nie starczyło by kasy na paczki gotowców
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś zrobię domowe placki, bo myślałem już o tym. Chciałbym zrobić domowe tortille kukurydziane, ale z mąką kukurydzianą trudniej się pracuje niż z pszenną.
UsuńJa robiłam kukurydziane włoskie piadiny i nie taki diabeł straszny ;) Polecam!
OdpowiedzUsuńZnalazłem u Ciebie tylko przepis na pszenne piadiny. Masz jakiś sekret, żeby ciasto z mąki kukurydzianej się nie kruszyło tak bardzo podczas obróbki? :)
Usuńooo naleśniory idealne!
OdpowiedzUsuńpycha...
OdpowiedzUsuńNazwa świetna i pięknie to podałeś:) i szybkie rzeczywiście:)
OdpowiedzUsuńCoś absolutnie w moim guście, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńFacet gotuje, super :D i to jakie smakołyki :D
OdpowiedzUsuńMoja tortilla zawsze jest napchana składnikami, ale Twoja wygląda pysznie! Muszę sprobować:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, podoba mi się to, że się nie rozłazi i można zjeść bez obawy, że połowa składników wypadnie na białą koszulkę. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pesto więc nie wiem jak smakuje ale czytając i patrząc na zdjęcia wygląda to apetycznie.
Spróbuj, pesto fajnie się sprawdza jako smarowidło, ma bazyliowy smak, więc pasuje tam, gdzie pasowałaby bazylia :) A jakby co, zawsze możesz użyć świeżej bazylii, a nawet suszonej, żaden przepis nie jest sztywny :)
Usuńmmmmmmmmmmmmmmmmmm to byś mi dogodził taką tortillą, bo uwielbiam pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńPomysł super, jak szybko i smacznie:-)
OdpowiedzUsuńależ trafiłeś, wszystkie składniki mam w domu a jeszcze wczoraj zastanawiałam się jak przyrządzić tortillę? na sposób włoski bardziej mi się podoba niż tradycyjnie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłem tortillę w wersji bardziej tradycyjnej, z mięsem i na ostro, też była pycha. Coś czuję, że tortilla zagości na stałe w mojej kuchni. Można z niej zrobić świetne, szybkie śniadanie, a do tego świetnie się mrozi i można ją mieć zawsze pod ręką :)
UsuńAle pyszności, przyznam że na tygodniu meksykańskim w lidlu kupiłam spory zapas tortilli i jeszcze kilka składników, ale w pierwszej kolejności robię na Twój sposób:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się spodobał, mam nadzieję, że będzie smakować :)
Usuń