wtorek, 31 lipca 2012

Arbuzowe caprese z pesto





















Sałatka caprese to klasyka kuchni włoskiej. Każdy zna wersję podstawową, a wiele osób eksperymentuje z innymi dodatkami. Tak też było ze mną. Kupując arbuza wiedziałem, że muszę z niego zrobić też coś na słono. Nigdy nie jadłem arbuza na słono, chociaż po tym jak Nigella spopularyzowała sałatkę z arbuza i fety, wytrawny arbuz już nie wydaje się czymś dziwnym. Pomysł powstał z "przeglądu lodówki". Możliwe, że gdzieś, na jakimś blogu lub stronie internetowej widziałem caprese z arbuzem, nie pamiętam tego dokładnie, ale wątpię, żebym pierwszy wpadł na taki pomysł. Dodatek pesto nadaje bardziej intensywny bazyliowy smak niż świeże liście, poza tym, nie potrzeba już wtedy dodawać oliwy. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca i szybka, warto spróbować.

Składniki (1 porcja):
  • 300g arbuza 
  • 50g mozarelli
  • 1 łyżka pesto
  • sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Arbuza kroimy w dowolne kawałki, grubsze lub cieńsze. Ilość arbuza zależy od naszych upodobań, na jedną porcję wystarczy 1/3 średniej wielkości ćwiartki. Na arbuzie układamy plastry mozarelli. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na każdy kawałek kładziemy odrobinę pesto. 
Jeśli wszystkie składniki są z lodówki (zwłaszcza arbuz) warto poczekać kilka minut przed jedzeniem, żeby arbuz się ocieplił, wtedy będzie miał intensywniejszy smak. 




18 komentarzy:

  1. Fajny przepis:) Lubię arbuza, nie tylko w typowym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, extra:-) Uwielbiam połączenie owoców i sera:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odważnie. :) Ciekawa jestem smaku tej sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  4. arbuz nie dla mnie, choć taką propozycję wiem komu bym zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, ja z takim się jeszcze nie spotkałam. Osobiście jakoś boję się arbuza w wytrawnych połączeniach, ale chyba kiedyś będę musiała się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tomku,
    jakże oryginalny przepis! Serdecznie gratuluję Ci kreatywnego podejścia do poszukiwania nowych smaków :) Oby tak dalej.

    Pozdrawiam Cię serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. z arbuzem nie próbowałam, tylko z truskawkami, musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł, ciekawe! Już mi smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, ciekawe! Już mi smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie, ale przyznam szczerze, że chyba nie odważyłabym się na to połączenie. Dawno nie jadłam arbuza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja siostra stwierdziła, że chyba mi się coś pochrzaniło, bo jak można jeść arbuza z serem ;) Jeśli lubisz połączenia słodko-słone, np. owocowe dodatki w sałatkach to myślę, że to też powinno Ci podpasować :)

      Usuń
  11. Połączenie świetne. Lubię takie eksperymenty. Już czuję, że mi smakuje :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  12. Mistrzowskie połączenie smaków :) Brawo! :))))

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, o arbuzie w takim zestawieniu bym nie pomyślała, ale myślę, że jest to świetny pomysł:) Chętnie kiedyś spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż mi ślinka pociekła, lubię jeszcze połączenie arbuza z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam to połączenie, ale jeszcze nie miałem okazji spróbować, wszystko przede mną :)

      Usuń
  15. Wygląda baardzo apetycznie :) Lubię sałatkę z arbuza, fety i oliwek, także Twoja propozycja przypadła mi do gustu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...