środa, 25 lipca 2012

Rząd kapusty rząd kartofli





















Dziś przepis na jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Rząd kapusty rząd kartofli to bardzo proste danie, które właściwie jest czymś pomiędzy zupą, a daniem głównym. Pamiętam z dzieciństwa jak gotowało się cały gar, a później cała rodzina się zajadała. Jedni woleli wersję suchą, inni w postaci bardziej przypominającej gęstą zupę. Ja należałem i nadal należę do tej drugiej grupy. 

Głównym składnikiem jest kiszona kapusta, którą uwielbiam. Jest zdrowa i niskokaloryczna, dostarcza dużo witaminy C. A najważniejsze, że jest pyszna. Czasem po prostu czuję potrzebę zjedzenia miski kiszonej kapusty bez żadnych dodatków :) Robię z niej zupę, jest niezbędna do bigosu, pierogów z kapustą i grzybami, a także idealna jako surówka, np. do wątróbki.

Składniki (3 porcje):
  • 500g kapusty kiszonej
  • 400g ziemniaków
  • 400g żeberek (lub innego mięsa z kością)
  • pieprz w ziarnach
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • kminek (zapomniałem o nim przypomniało mi się dopiero, kiedy zacząłem jeść)
  • woda

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy lub nie, jeśli są ładne i młode. Kroimy w centymetrowe plastry. Kapustę delikatnie siekamy, żeby włókna były krótsze. W garnku układamy warstwy kapusty i ziemniaków, jak sama nazwa wskazuje. Przesypujemy przyprawami, a po drodze wkładamy mięso. Można użyć dowolnego kawałka mięsa z kością. Jeśli nie mamy akurat żadnego mięsa można ugotować bez. Warto wtedy wodę zastąpić bulionem, byle nie mocno słonym, bo kapusta daje wystarczająco słony smak. Gotujemy ok. 1,5h (bez mięsa można krócej, ok. godziny). Nie mieszamy w trakcie gotowania. Gotowe danie powinno składać się z naprzemiennych rzędów kapusty i kartofli. 
Podajemy z okrasą z wędzonego boczku i cebulki. Okrasa jest najlepsza, ale niestety też najbardziej tucząca. Ponieważ ostatnio staram się ograniczać nadmiar kalorii zrezygnowałem z boczku i okrasiłem tylko zrumienioną cebulką. Ale jeśli będziecie robić to pierwszy raz, koniecznie nie żałujcie boczku :)





10 komentarzy:

  1. Kapustę bardzo lubię jeść surową :) Wypróbuj ich koniecznie przy pieczeniu muffin :) Ja szczególnie polubiłam mąkę żytnią razową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem wielką fanką kapusty kiszonej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste, a pewnie rewelacyjnie smakuje ;)
    to takie typowo nasze polskie danie.
    Kapucha i ziemniaki ;D zapisuję do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujące danie. Nie znałam wczesniej takiego. Zawsze myślałam, że ziemniaki w kwasie z kapusty nie zmiękną, dlatego kiedy gotuję kapuśniak, najpierw gotuję do miękkości mięso i ziemniaki, dopiero potem dodaję kapustę. Przynajmniej jak dawałam razem kapustę i ziemniaki, to ziemniaki były zawsze twarde :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki ugotują się kwasie, trwa to dłużej niż zwykle i mają trochę inną konsystencje, ale są ugotowane :)

      Usuń
  5. Masz mnie:) Zupełnie mnie zaskoczyłeś:) Nie znałam takiego wydania kapusty:) Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe danie, nigdy o nim nie słyszałam ;) I bardzo śmieszna jest jego nazwa :) Myślę, że przypadłyby mi do gustu takie 'rządy' :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię Twoje dania, są takie z pomysłem:))

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się podoba kapusta w takim towarzystwie. też uwiebilam kiszoną kapustę. jem ją jak chipsy, podczas oglądania filmów. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. unas w domu jadlo sie do tego zupe mleczna z kasza jeczmienna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...