środa, 26 września 2012

Kokosowa beza i 3 miesiące blogowania

Dziś mijają 3 miesiące odkąd założyłem bloga. Minęło strasznie szybko. A do tego bardzo przyjemnie, zwłaszcza że tak wiele osób do mnie zagląda, a nawet korzystają z moich przepisów. Chyba nie ma lepszej nagrody dla bloggera kulinarnego niż wiadomość, że ktoś przygotował moje danie, wyszło mu i smakowało :) Dziękuję Wam za to, że jesteście i motywujecie mnie do wymyślania kolejnych przepisów :)
No to może jeszcze trochę statystyki po tych 3 miesiącach:
- ponad 120 przepisów
- 50 000 wyświetleń bloga
- prawie 2000 komentarzy (wow :D )
- 120 fanów na facebooku (nie licząc innych blogów) i 94 obserwujących bloga
Kurcze, kto by pomyślał, że to się tak szybko rozwinie :) Nie pozostaje mi nic innego niż tylko utrzymywać poziom przez kolejne 3 miesiące ;)

Z okazji tych 3 miesięcy postanowiłem przygotować coś słodkiego. Padło na bezę. Zastanawiałem się, czy mój piekarnik poradzi sobie z bezą. Ciężko w nim regulować temperaturę, bo jest wiekowy, ale okazało się, że poradził sobie całkiem nieźle. Początkowo miała to być Pavlova, ale okazało się, że mam w domu tylko śmietanę 18%, która nie chciała się ubić na sztywno. Wykorzystałem ją jako sos do bezy, która podałem ze świeżą figą. Niestety figa była mało słodka i mało dojrzała, ale to niestety chyba taki urok fig dostępnych w naszych sklepach. Za to kokosowa beza okazała się być pyszna, zdecydowanie lepsza niż tradycyjna beza, więc jeśli ktoś lubi smak kokosa to powinien koniecznie spróbować.

Składniki (1 porcja):
1 białko
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej/mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki wiórków kokosowych
50ml śmietanki 18% + łyżeczka cukru
1 świeża figa
 
Przygotowanie:
Białko ubijamy prawie na sztywno, następnie dodajemy cukier i ubijamy na jednolitą, dość sztywną masę. Do gotowej bezy dodajemy skrobię i ocet, ubijamy chwilę, żeby składniki się połączyły. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Połowę wiórków zmieliłem w młynku, ale myślę, że nie jest to konieczne. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z takiej pojedynczej porcji wychodzi beza o średnicy około 10cm. Masy początkowo jest dużo, ale ostatecznie opada i zostaje beza o grubości około 1cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 30-35 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. 
Możemy ją podać w formie Pavlovej z bitą śmietaną i owocami lub z owocami i sosem, jest duża dowolność. Naprawdę polecam spróbować kokosową bezę, wbrew pozorom upieczenie bezy nie jest takie trudne, a jest pyszna :)





25 komentarzy:

  1. Gratuluję 3 miesięcy blogowania, tylu fanów, komentarzy i wogóle, i życzę dalszych sukcesów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow - świetne wyniki! Gratuluję i życzę Ci dalszych sukcesów! Beza wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  3. To już niezły wynik - gratulacje:-) Figi ostatnio mnie prześladują, chyba tak mnie kuszą:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności:) Tomku Twoje wpisy się świetnie czyta, jedzenie pysznie wygląda, więc nie ma co się dziwić, że blog ma tak świetne wyniki:) Nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kokosowa to nie dla mnie, chociaż tutaj za dużo wiórków nie ma, więc jeszcze jest ok :) Ale te figi musiały smakować z tych pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. gratulacje!:) beza jest cudowna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejnych wspaniałych trzech miesięcy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładne wyniki:) Gratulacje! Beza na pewno przepyszna. Szkoda, że nie mogę jeść jajek:( Przeczuwam ten smak, bo parę lat temu (jeszcze jedząc bez ograniczeń) jadłam Pavlovą z wiśniami - obłędnie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tomku, ja to się cieszę ogromnie, że założyłeś bloga i mogę być jedną z wielu tropiącyh Twoje poczynania w kuchni! Bloguj ile się da, Ty już musisz to z nami zostać;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tomku gratulacje i życzę dalszych jeszcze lepszych wyników w kolejnych miesiącach!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje, statystyki rokują doskonale ;)
    chyba wszyscy lubimy Twoje przepisy, tak jak na przykład ten tutaj - kokosowa beza! cudo!

    OdpowiedzUsuń
  12. gratulacje :)a deser zjawiskowy... mogę Cię adoptować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co na to moi rodzice, ale ja jestem otwarty ;)

      Usuń
  13. piękny "torcik" faktycznie statystyki masz imponujące, dużo kobiet lubi zaglądać do Twojego bloga bo jest niewielu mężczyzn blogujących a tym bardziej tak kreatywnych jak Ty

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratuluję wysokich statystyk;)
    Figi i kokos to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. gratulacje ale ten czas leci

    OdpowiedzUsuń
  16. Tym deserem skradłeś moje serce!!! Gratuluje tak wspaniałych statystyk i życzę dalszego tak dynamicznego rozwoju :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje gratulacje! Sama lubię do Ciebie wpadac, bo serwujesz "domowe" jedzonko, a takie preferuję najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bezę uwielbiam :) i gratulacje, Tomku :) oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. beze lubie szalenie. ach i jeszcze z figa. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję Wam bardzo za wszystkie miłe słowa :) Nic tak nie motywuje do kombinowania w kuchni jak świadomość, że są ludzie, którzy chcą zobaczyć co mi wyszło :) Podejrzewam, że kolejne 3 miesiące miną równie szybko, mam też nadzieje, że równie apetycznie :) Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję, że ze mną jesteście :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham bezy wszelakie :-) A Twoje podejście do gotowania uwielbiam... no i od dziś uwielbiam Cię również za prawidłowe użycie słowa "wiórki". Wiele osób pisze np. 20 g "wiórek kokosowych" zamiast "wiórków kokosowych" - Ty robisz to poprawnie.
    Życzę kolejnych wielu miesięcy blogowania, aby pisanie Ci się nie znudziło :-) I rzeczywiście nie ma nic przyjemniejszego niż komentarz: "Zrobiłem / zrobiłam i bardzo mi smakowało" - oby jak najwięcej właśnie takich.

    OdpowiedzUsuń
  22. Tomku,

    gratuluję takich statystyk, osiągnąłeś niesamowity wynik!
    A beza nie dość, że z kokosem to jeszcze z figami - użyłeś moich ulubionych składników :)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystkiego najlepszego z okazji "miesięcznicy"! Rzeczywiście, świetne statystyki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Rewelacja :))) Gratulacje :) a beza ciekawie się prezentuje :))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...