poniedziałek, 10 września 2012

Frittata "oko Saurona"

Frittata to włoski omlet, zdecydowanie różniący się od jego francuskiego odpowiednika. Jest pełen dodatków i przypomina bardziej tartę niż omlet. Ale za to jest pyszny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dawno nie robiłem frittaty, ale od jakiegoś czasu za mną chodziła, więc w końcu została uskuteczniona na śniadanie. 
W lodówce znalazłem marchewkę, cukinię i kawałek papryki, pomyślałem czemu nie. Kilka razy widziałem już tarty z cukinią i marchewką, które były pokrojone w cienkie paski i zwijane w koło, co wygląda naprawdę niesamowicie. Moich składników było trochę za mało, z marchewki i cukinii wyszło mi coś w rodzaju powieki, do środka wrzuciłem paprykę i wyszło oko. Skojarzyło mi się z okiem Saurona z Władcy Pierścieni, a jak wiadomo chwytliwa nazwa zachęca do spróbowania ;)

Składniki (2 porcje):
4 jajka
1 mała cukinia
1 średnia marchewka
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Patelnię smarujemy oliwą. Pamiętajmy, żeby użyć patelni, którą można później wstawić do piekarnika. Na dno wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Cukinie i marchewkę kroimy w cienkie paski, najwygodniej przy użyciu obieraczki do warzyw. Układamy dwa rządki na przemian z marchewki i cukinii. Wkładamy na patelnię tworząc obramowanie, które wypełniamy papryką pokrojoną w cienkie paski. Podsmażamy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty, żeby cebula zmiękła. W tym czasie roztrzepujemy jajka, które doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Warzywa delikatnie zalewamy masą jajeczną, żeby nie zniszczyć misternie ułożonej kompozycji. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wkładamy na kilka minut pod grill lub po prostu do rozgrzanego piekarnika, żeby ścięła się góra frittaty. Podajemy na ciepło lub zabieramy w pojemniku zimną do pracy.






29 komentarzy:

  1. Jak pięknie wygląda i na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne. chociaż ja znam mniej wyrośnięte wersje frittaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie!
    a spód na zdjęciu wydaje się być jak z ciasta ;> tak ładnie rozprowadziła Ci się i podpiekła masa jajeczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda nieziemsko, podziwiam, że chciało Ci się tak układać!
    a ja niestety nie mam żadnej patelni, którą można potem włożyć do piekarnika :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję grilla możesz do niego włożyć zwykłą patelnię pod grill, nie zamykając drzwiczek i zostawiając rączkę na zewnątrz, tak żeby tylko samo wnętrze patelni było w piekarniku :)

      Usuń
  5. Super wygląda to "oko". Ja też się przygotowuję do takiej wersji (ale u mnie raczej to będzie typowa tarta) - bardzo efektownie wyglądają te kolorowe paseczki warzywne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod wrażeniem! Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nazwa przednia, a tarta niesamowicie efektowna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Profesjonalnie zrobiona i bardzo ciekawie wykonana.Zastanawiam się czy w tym omlecie marchew i papryka jest wystarczająco miękka.Pomysł super,muszę wypróbować.Pozdrawiam Christopher.Masz chłopie talent.Fajny blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie marchewka i papryka nie były do końca miękkie. Akurat lubię, kiedy warzywa są chrupiące, ale można je zblanszować przed dodaniem do frittaty, wtedy powinny być miękkie :)

      Usuń
  9. Profesjonalnie zrobiona i bardzo ciekawie wykonana.Zastanawiam się czy w tym omlecie marchew i papryka jest wystarczająco miękka.Pomysł super,muszę wypróbować.Pozdrawiam Christopher.Masz chłopie talent.Fajny blog.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda nieziemsko, jak to "oko Saurona", też lubię warzywa lekko chrupiące :) ale danie do wypróbowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. matkooo, jestem pod wrażeniem;D

    OdpowiedzUsuń
  12. I chciałam zaprosić Cię do wspólnego gotowania.
    Bohaterem glównym jest kiwi, z okazji mojej akcji „Kiwi Cię Zadziwi” na durszlaku.
    Tematem przewodnim jest przygotowanie deseru (nie ciasta!) z udziałem tego owocu. Przepis powinien się pojawić na blogu w dniach: 18-20.09.2012, więc jest sporo czasu ;) . Jeżeli wyrazisz chęć proszę o odpowiedź u siebie;).

    Pozdrawiam Serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. alez cudo!!!! podoba mi sie twoja kuchnia mozesz mnie zaadoptowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ach, wygląda super pięknie. :) cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię frittatę, zdarzało mi się ją nawet robić podczas imprez, znajomym w nocy :)
    Ale Twoja, oprócz tego, że na pewno pyszna to jeszcze się bosko prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda absolutnie rewelacyjnie! za mną też chodzi taka frittata, tylko czekam, aż będę miała urolp i więcej czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tomku pięknie się prezentuje Twoje 'oko Saurona' ;) A w przekroju to już w ogóle rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  18. Normalnie czapka spada jak się takie rzeczy widzi :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wooooowww szalejesz!:D boski omlecik, a te kolory!!!! cudo na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  20. ależ to pięknie i smakowicie wygląda..... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie napiszę nic oryginalnego ale nie mogłam się powstrzymać, wygląda BOSKO!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...