sobota, 8 września 2012

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kalafiorem

Bardzo lubię zapiekanki z makaronem, są łatwe do wykonania, bardzo sycące i niedrogie. W lodówce miałem pieczonego kurczaka, o którym pisałem wczoraj i kawałek kalafiora. Dla koloru dorzuciłem kawałek czerwonej papryki. Zazwyczaj do zapiekanek używam drobnego makaronu, muszelek lub świderków. Tym razem zużyłem pokruszone resztki makaronu linguine, ale można użyć dowolnego makaronu, jaki akurat mamy w szafce, nawet pomieszać i zużyć końcówki, których jest za mało na samodzielne danie. 

Składniki (3-4 porcje):
200g makaronu
300g kalafiora (2 spore różyczki)
150g mięsa z kurczaka (u mnie mięso z udka)
1/3 czerwonej papryki
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub dowolnych innych)
1 łyżeczka soli
ser żółty do posypania
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy o 2-3 minuty mniej niż na opakowaniu. W tym czasie dzielimy na kawałki mięso i rozdrabniamy kalafiora i paprykę. Mąkę mieszamy z mlekiem, dodajemy sól i zioła i zagotowujemy przez kilka minut, aż powstanie sos. Do gotowego sosu dodajemy musztardę. To coś w rodzaju beszamelu, nie może być zbyt gęsty, konsystencja słodkiej śmietanki. Jeśli zrobimy gęstszy sos to zapiekanka będzie miała bardziej zwartą konsystencję, ale ja lubię kiedy jest bardziej płynna. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę makaronu, na to kalafior, kurczak, papryka i kolejna warstwa makaronu. Całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Jeśli zrobiliśmy gęstszy sos to trzeba go dodawać między warstwami, bo może nie spłynąć podczas pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około pół godziny, aż ser się zarumieni.




16 komentarzy:

  1. Ale mi smaka na zapiekankę narobiłeś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zapiekanki zawsze są najpyszniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm, przepyszna zapiekanka. :) Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że jeszcze ciepłe, poproszę porcję :)
    Lubię to! mmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanki tego typu bardzo lubię!! Musi być dużo sera i dużo mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczna propozycja. Zdecydowanie jestem makaronożerna, więc Twoje danie jest strzałem w dziesiątkę w moje gusta smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szaleństwo piekarnikowe! :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na kieszeń studenta, czyli dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham takie zapiekanki, mieszanki:) dokładnie tak samo robię z zalegającym kurczakiem i wykorzystuję resztki rożnych makaronów;) Jakbym wiedziała, co masz dzisiaj na obiadek, to bym się wprosiła:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Tym razem trafiłes w moje smaczki mmm,lubie takie zapiekaneczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam każdy z tych składników osobno, razem muszę tworzyć pyszną mieszankę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam zapiekanki z makaronem ;)
    a ser to Ci się pięknie przypiekł, ależ musiało pachnieć w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wygląda i z pewnością tak smakuje:)
    Dzięki za pomysł na wykorzystanie pieczonego kurczaka. Czasami jedno udko, które zostanie z poprzedniego dnia to za mało dla rodzinki, a zapiekankę wszyscy z chęcią zjedzą.
    Tanie, proste i szybkie danie....mniammmm....:)

    Danuta R. (z "lubię to")

    OdpowiedzUsuń
  14. a kalafior to surowy czy ugotowany na parzę do zapiekanki ? haha ostatnio ktos cos tu pisał jakieś 2 lata temu prawie - ciekawe czy mi ktos odpowie ? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...