Ostatnio przy okazji babeczek ziemniaczanych z serem w komentarzach padły propozycje, żeby nadziać takie babeczki boczkiem. Pomysł mi się bardzo spodobał, ale oczywiście po drodze wyewoluowało z niego coś zupełnie innego. Postanowiłem zrobić danie bardziej obiadowe, więc padło na babkę ziemniaczaną, która z wierzchu wygląda tradycyjnie, za to w środku kryje mięsną niespodziankę. Udało się bardzo fajnie, babka ziemniaczana sama w sobie może być trochę za mało treściwa na obiad, za to z nadzieniem stanowi kompletny posiłek.
Składniki (3-4 porcje):
Masa:
700g ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek
Farsz:
200g mielonej wieprzowiny
50g startego żółtego sera
1 jajko
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych ziemniaków ścieramy cebulę i czosnek (na tarce do ziemniaków, tej z ząbkami). Dodajemy jajko, mąkę, olej i doprawiamy solą, świeżo zmielonych czarnym pieprzem i majerankiem.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, startym serem i przyprawami. Mięso możemy przyprawić wcześniej, żeby przegryzły się smaki, ale nie jest to konieczne.
W naczyniu do zapiekania (użyłem teflonowego, w innym przypadku warto je wysmarować tłuszczem) układamy mniej więcej 2/3 masy ziemniaczanej formując rant wysokości mniej więcej centymetra. Powstałą foremkę wypełniamy mielonym mięsem i przykrywamy resztą masy ziemniaczanej.
Pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Mmmm, pysznie :)
OdpowiedzUsuńNo taką babkę to rozumiem:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babkę ziemniaczaną,ale "z wkładką"jeszcze nie robiłam,najczęsciej obkładam ją szynką i żółtym serem:)
OdpowiedzUsuńBabeczki z serem były pycha, z dodatkiem szynki na pewno też byłyby świetne :)
Usuńnigdy nie jadłam babki ziemniaczanej, pochodzę nie z tych regionów Polski niestety.
OdpowiedzUsuńProponuję nadrobić, bo naprawdę warto :)
Usuńwoooowwww!:D jestem zachwycona pomysłem na wkładkę! bomba:D:D:D:D akcent mięsny zawsze mile widziany w mojej kuchni;) uwielbiamy taką babkę, ale przełożoną mięsem nie robiłam:) dziękuję za inspirację. A tak na marginesie, twoja babka wyszła idealnie!:D
OdpowiedzUsuńMmm... ależ to musi być pyszne!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym mielonym mięsem. U nas króluje z dodatkiem żeberek;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłem żeberek, może się jutro rozejrzę w sklepie za jakimiś ładnymi :)
UsuńTomku odnoszę wrażenie, że co coś gotuję lub mam na coś ochotę, ale tego nie ugotuję, to zawsze znajduje się u Ciebie:) Ostatnio mam fazę na takie ziemniaczane dania, więc zdecydowanie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńWidać oboje mamy dobry gust ;) Ja też mam ostatnio fazę na ziemniaki, aż się zacząłem zastanawiać czy to może w związku ze zbliżającą się zimą, organizm próbuje się napchać i odłożyć zapasy na zimę ;)
Usuńrobi przepyszne wrażenie! ziemniaki zapiekane z mięsem... mmm...
OdpowiedzUsuńTo się nazywa konkretne żarełko :D
OdpowiedzUsuń"Wkladka" przykuwa uwage,dodaje smaczku calosci.Aga
OdpowiedzUsuń:D pięknie wypieczona! ja chcę takie obiady u siebie :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie treściwa, lubię takie ziemniaczane rarytasy :-)
OdpowiedzUsuńCo Ty na to, że przyjadę do ciebie i nauczysz mnie piec ziemniaki? Już druga babka mi nie wyszła, chyba muszę brać lekcje...
OdpowiedzUsuńCzemu nie, zapraszam :) Zastanawiam się czemu Ci nie wychodzi. A placki ziemniaczane Ci wychodzą? Jeśli tak to zrób masę na placki, przełóż do foremki, wrzuć do pieca i babka powinna być w porządku :)
UsuńOstatnio chciałam zrobić szwedzką zapiekankę ziemniaczaną ze szprotkami, ale... starłam ziemniaki na wióry, polałam odrobiną oleju i... piekłam przez dwie godziny. W międzyczasie podlewałam kilka razy wodą. Normalne ziemniaki by się już rozgotowały, ale to chyba jakieś twarde sztuki były.
UsuńNastępnym razem zrobię z twojego przepisu.
To faktycznie były jakieś twarde sztuki ;) Chociaż kiedy robię babkę z ziemniaków startych na grubych oczkach to zachowują strukturę i nie robią się jak rozgotowane ziemniaki. Chociaż tak naprawdę pewnie najwięcej zależy od gatunku ziemniaków. Może poszukaj takich, które są dobre do pieczenia albo na placki. Dziś oglądałem w Tesco ziemniaki w torbach, podzielone na kategorie i zależnie od tego jaka kategoria to polecane były do innych rzeczy :)
UsuńDawaj kawałka!!! ;) Obłęd po prostu! :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam taką babkę zrobić tylko nigdzie nie znalazłam wiarygodnego przepisu. Chyba się na taką skuszę :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji przepisu na babkę bez wkładki dowiedziałem się od anonimowego komentatora, że moja babka nie jest taka jak trzeba i że prawdziwą potrafią zrobić tylko ludzie z Podlasia, ale jakoś ten argument do mnie nie przemawia, za to smak babki jak najbardziej ;)
UsuńA wino potrafią robić tylko we Włoszech, bo tylko oni mieli Dionizosa...
UsuńLogiczne, prawda? :)
Bardzo logiczne :)
UsuńJestem bardzo ciekawa jak taka babka smakuje, bo muszę przyznać, że nigdy takiej nie jadłam. Ale podejrzewam, że to coś na kształt placka ziemniaczanego z nadziewanego mięsem, mam rację? :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności,
E.
Tak, dokładnie, babka ziemniaczana to właściwie taka sama masa jak na placki, tylko zapieczona w całości :)
Usuńlubię "wkładki" ;) i podoba mi się, że zawsze robisz zdjęcie wszystkich produktów. widać , że jesteś poukładany, mnie tego brak w kuchni :)
OdpowiedzUsuńZ tym poukładaniem to różnie bywa ;) Ostatnio staram robić zdjęcia produktów i takie krok po kroku, ale czasem zapominam, bo się zagalopuję w przygotowaniach ;) No i niestety wydłuża to czas przygotowań, bo wszystko trzeba najpierw przygotować :)
Usuńnajbardziej frapują mnie te ziemniaki;d
OdpowiedzUsuńułaa ależ rozpusta, ten przepis bardzo mi się podoba ;) ja też mam szał na ziemniaki teraz, więc chetnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego szukałem. Znając siebie muszę coś w tym przepisie zmienić,poprawić czy też udoskonalić. Myślę,że dobre wrażenie smakowe zrobiłyby dodane podduszone z cebulką,pokrojone w plasterki pieczarki i dodane zarówno do farszu mięsnego jak i do masy ziemniaczanej. Co Ty na to Tomku? Pozdrawiam z Oslo.
OdpowiedzUsuńMyślę, że to świetny pomysł, pieczarki z cebulką są pyszne i tak naprawdę można je dodawać do wszystkiego :)
Usuńa co powiesz jeszcze na wyłożenie brytfanki bekonem w plastrach przed wlaniem do niej masy ziemniaczanej?
UsuńBekon pasuje idealnie do babki :) Kiedy robię zwykłą, bez wkładki, to skwareczki zawsze dodaję do masy :)
Usuńjak najbardziej skwareczki dodane do masy ziemniaczanej robią niesamowita wrażenie smakowe,ale myślałem w tym miejscu bardziej o wykonaniu czegoś w rodzaju "wyściółki" pod babkę. Jest to o tyle ciekawe,że łatwo taką babkę wyciągnąć z formy a dodatkowo "nasącza" ją tłuszczykiem wytopionym z bekonu zapobiegając tym samym wysychaniu i przywieraniu od spodu. A Ty jak myślisz?
UsuńJak najbardziej, myślę że pobawiłbym się tutaj w wyłożenie keksówki bekonem i później zawinął też bekon na górę tworząc na całej babce obwódkę z boczku. Wyszłoby z tego coś w rodzaju terriny, tylko że pieczonej, no i z ziemniaków :)
UsuńPyszny przepis , dziś przetestowany polecam te proste szybkie i smaczne danie szczególnie dla osób nie mających czasu na stanie przy blacie
OdpowiedzUsuń;)
Paweł
Jest sobie w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńWybacz Tomku ale uwiedziona Twoim przepisem zrobiłam babkę krok po kroku, nie omijając niczego, niczego też nie zmieniając. I jedyne co się zgadza to jej wygląd i kolor. Smak tragiczny, nie przypomina w niczym babki jakie jadłam w dzieciństwie. A wkładka z mięsa mielonego zabiła jej smak. Najbardziej martwi mnie fakt, że została jeszcze prawie cała a ja nie mam w zwyczaju wyrzucać jedzenia. Trudno, muszę ją dokończyć ale była to I -sza i ostatnia babka z wkładką :(
OdpowiedzUsuńWitam ja szukam przepisu na dobre flaczki może robiłeś kiedyś to bardzo chętnie poproszę o rady jak to zrobić bo nigdy nie robiłam.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mógł wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z tego przepisu placki ziemniaczane(moja maszynka za drobno starła ziemnaki). Placki wyszły bardzo dobre i polecam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnna