czwartek, 4 października 2012

Tarta z figą, boczkiem i rokpolem

Jak już widzieliście, kupiłem ostatnio figi. Niestety okazały się być mało dojrzałe i bez wyraźnego figowego smaku. Jedna wylądowała w deserze, drugą postanowiłem przygotować na słono. Połączenie fig i pleśniowych serów to zestaw dość klasyczny. Podkręciłem go boczkiem, bo tak naprawdę mógłbym do wszystkiego dodawać boczek. Całość zapiekłem we francuskim cieście i wyszła pyszna, szybka tarta, w sam raz na kolację.

Składniki (1 porcja):
1/4 ciasta francuskiego (60g)
1 figa
1 plaster wędzonego boczku
20g sera rokpol
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
W kokilce lub dowolnej foremce układamy ciasto francuskie. Figę kroimy na 10 części, boczek w drobną kostkę. Układamy naprzemienne warstwy boczku i fig oraz pokruszonego sera. Całość zalewamy śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser i boczek są słone. Ja odciąłem nadmiar ciasta na brzegach i wykorzystałem je do zrobienia dekoracyjnych listków, ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. 




17 komentarzy:

  1. środek jest mega, pewnie wyjadłabym go najpierw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tymi figami to musi byc bajeczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedno z połączeń, które zwie się doskonałymi! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się podoba ten pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł i piękne wykonanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem pod wrażeniem! pomysł + listeczki mistrz!

    OdpowiedzUsuń
  7. moje ulubione połączenie smakowe. piękne listki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tomku, ależ pięknie wygląda!
    a jakie smaki, ajj, aj, nic tylko się wprosić! ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie bardzo ciekawe, choć jeszcze dla mnie nieznane. Muszę niedługo skusić się na figi w połaczeniu ze słonymi składnikami, bo wszyscy tak je zachwalają. Pozadrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne połączenie, może dzisiaj je wypróbuję:-) A jakie urocze listki:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. tego jeszcze nie jadłam :) hmmm... kompozycja rewelacyjna !

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurcze! Tomku, nie było mnie tu parę dni a Ty takie cuda majstrujesz? Nie wspomnę już o połączeniu smaków, ale dekoracja w postaci listków bardzoo mi się spodobała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ślinka cieknie! super! wiem co sobie upichcę za jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...