środa, 24 października 2012

Mini zapiekanki ziemniaczano-dyniowe

Jak pisałem wczoraj, dziś przepis na dodatek do roladek z czosnkowym twarogiem, czyli mini zapiekanki z ziemniaków, dyni i cukinii. Inspiracją do przepisu było danie przygotowane przez Kurta Schellera w MasterChefie. Właściwie to był to tylko dodatek do dania głównego, ale spodobała mi się metoda przygotowania. Tam zapiekanka była z samych ziemniaków, u mnie nadal trwa faza na dynię, więc doszła dynia, a że znalazłem w lodówce kawałek cukinii, więc też wylądowała w piecu.


Składniki (2 kokilki - 1 porcja):
1 nieduży ziemniak
kilka plastrów dyni
niewielki kawałek cukini
20g masła
1/2 ząbka czosnku
sól, pieprz, suszony tymianek
 
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plasterki. Rozpuszczamy masło, do którego dodajemy roztarty z solą czosnek, pieprz i suszony tymianek. Warzywa mieszamy z doprawionym masłem starając się dokładnie pokryć każdy kawałek. W kokilkach wysmarowanych masłem układamy warstwy poszczególnych warzyw starając się je dobrze dociskać. Pieczemy w 200 stopniach przez około 35 minut. 
Dzięki pokryciu wszystkich składników rozpuszczonym masłem ładnie się pieką i dobrze przechodzą smakami. To właśnie ten sposób podpatrzyłem w telewizji i na pewno będę go często używał, bo świetnie się sprawdza.








Dyniowe przysmaki

20 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny dodatek albo i jako odrębna potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiało smakować wyśmienicie. Zapiekane ziemniaki są przecież rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorowy sposób na rozgonienie jesiennej chandry ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie warzywne zapiekanki w kokilkach :-)
    Z dynią muszą być świetne!

    Pozdrowienia,
    E.

    P.S. Wysłałam do Ciebie maila z prośbą o dane do wysyłki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny dodatek do obiadku:) na pewno by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie urozmaicenia obiadowe. Na jesienne dni to prawdziwy skarb!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają fajowsko:) Bardzo lubię takie dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uroczo wygląda w tych naczynkach:-)Mam dynię i ziemniaki, bez cukinii chyba też może być? Pozdrawiam serdecznie, ależ głodna się zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno bez cukinii też będą świetne :) Cukinii w moim pomyśle nie było, dopiero zawartość lodówki mi ją podsunęła :)

      Usuń
  9. świetna propozycja! i małe porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tomku Serdecznie gratuluję wygranej w konkursie. Jestem wielką fanką Twojego bloga i publikowanych tu przepisów. Nóż z pewnością przysłuży się do stworzenia kolejnego apetycznego dania :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Muszę przyznać, że Twoja propozycja też mi się bardzo podobała, intryguje mnie ten sos malinowy w połączeniu z rybą :) Tak sobie dzisiaj pomyślałem, że chyba muszę przygotować danie, które zaproponowałem i zobaczyć czy to w ogóle zjadliwe jest ;) Czerwona tilapia jeszcze przez parę miesięcy nie będzie dostępna w naszych sklepach, ale może upoluję jakąś inną ciekawą rybkę i wtedy zrobię :)

      Usuń
  11. Super, proste i smakowite! Można by jeszcze polać beszamelem i obsypać żółtym serem przed zapieczeniem ale to już inna potrawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno też byłoby pyszne :) Wtedy może już nawet robić za samodzielne danie :)

      Usuń
  12. Super dodatek, bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję wygranej! ;) A zapiekanki z przyjemności bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...