czwartek, 9 sierpnia 2012

Sałatka z kurczakiem w harissie





















Od jakiegoś czasu miałem ochotę wykorzystać harissę do przyprawienia kurczaka do sałatki. Jako, że ostatnio żar leje się z nieba (lał się, kiedy robiłem tę sałatkę), sałatki są świetną propozycją na lekki i szybki obiad. Ta jest bardzo lekka, a jednocześnie atrakcyjnie wygląda, więc nada się nie tylko na samodzielnie zjedzony, szybki obiad :)

Składniki (1 porcja):
100g piersi z kurczaka
2 łyżeczki harissy
1 nieduża marchewka
50g fasolki szparagowej
1/2 średniej cukini
garść kiełków fasoli mung
1 łyżka octu jabłkowego (lub innego)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i harissą. Można to zrobić wcześniej i zostawić mięso, żeby się zamarynowało, ale nie jest to konieczne.Smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż mięso będzie usmażone.
Z fasolki usuwamy końcówki i blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4minuty. Z marchewki ścinamy wiórki obieraczką do warzyw. Na 30s przed końcem blanszowania fasolki dorzucamy marchewkę. Zblanszowane warzywa odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Z cukinii też ścinamy wiórki, ale nie blanszujemy, bo jest bardzo delikatna. Cukinię, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, marchewkę i kiełki fasoli mung mieszamy z octem, oliwą i solą. Podajemy z pokrojonym w kostkę kurczakiem.



15 komentarzy:

  1. ale apetyczne..........

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne zdjecie... mmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie sałatki na obiad, na kolację... Smaczne, lekkie, jednodaniowe... Idealnie wygląda Twoja porcja! kurczak piekielny, warzywa do tego, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się wyśmienicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym jest harissa nie mam pojęcia, ale zaraz wygoogluję ;) Sałatka wygląda smakowicie! Musze się pochwalić, że skuszona Twoimi ostatnimi azjatyckimi daniami zakupiłam dziś książkę 'chińska kuchnia' Ching-He Huang :) Na dodatek w niebywale okazyjnej cenie 9.90 :)! Tylko nie wiem czy uda mi się cokolwiek przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Harissa to pasta z chilli z przyprawami, popularna w Tunezji i Libii. Moja jest domowej roboty, przygotowałem ją jakiś czas temu, przepis jest na blogu :)
      Ching-He Huang robi fajne dania, widziałem ją ostatnio w programie Ideał, akurat był odcinek o kuchni chińskiej :) Na pewno dasz radę coś wyczarować :)

      Usuń
    2. Mam nadzieję :) Będę próbować, bo sporo rzeczy wpadło mi w oko w książce :)

      Usuń
  6. To coś zdecydowanie dla mnie! Nie zamieniłabym żadnego składnika!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie. Dajesz pastę czy przyprawę harissa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pastę domowej roboty, no może grubą pastę ;) Robiłem ją jakiś czas temu http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/07/harissa.html

      Usuń
  8. Szybko, smacznie i z pikantną nutką, podoba mi się;)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł na smaczny, letni obiad:) Brawa za samodzielne przygotowanie harissy:) kurczak na pewno wyszedł nieziemski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie wygląda elegancko:)) Twoją harissę mam już od dawna dodaną do zakładek, muszę się w końcu zmobilizować i ją zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...