środa, 8 sierpnia 2012

Smażone plastry cukinii z pesto





















Dziś przepis, a właściwie nawet nie tyle przepis, co pomysł, bo trudno to nawet nazwać przepisem. Bardzo proste i lekkie danie, świetne na lato, kiedy cukinii jest pod dostatkiem i już nie wiemy co z nią robić. Wymyśliłem to w zeszłym roku, kiedy zastanawiałem się co zjeść na kolację, a w lodówce w oko wpadła mi cukinia i słoiczek z pesto. Może to dość nietypowe połączenie, ale naprawdę smaczne.

Składniki (1 porcja):
1 średnia cukinia
1 czubata łyżka pesto
sól, pieprz
pomidor
2 łyżki jogurtu lub śmietany
 
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w 1cm plastry. Można wykorzystać dowolnej wielkości cukinię, małą w całości, a z dużej usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, żeby było łatwiej smażyć. Plastry smarujemy niewielką ilością pesto, solimy i posmarowaną stroną układamy na patelni. Pesto zawiera już oliwę, więc nie trzeba jej dodawać na patelnię. Gdy cukinia się smaży smarujemy i solimy drugą stronę plastrów. Smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony, żeby cukinia zmiękła, a pesto delikatnie zrumieniło. 
Możemy zjeść jako samodzielne danie, ja zjadłem z sałatką z pomidora. Świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu. Można je zrobić na patelni grillowej albo na świeżym powietrzu na "żywym" ogniu.




21 komentarzy:

  1. I na kolację i na obiad doskonałe:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie najbardziej interesuje ta sałatka z pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka z pomidorów to zwykła klasyka, pomidorek ze śmietaną/jogurtem :)

      Usuń
  3. Z pesto jeszcze nie próbowałam, ale pomysł przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smażone cukinie to jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych. Nie pomyślałam jednak nigdy o tym, że można je posmarować pesto. Świetny pomysł, który od razu podkradam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że u Ciebie też w sam raz na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nie lubię cukinii grillowanej ani smażonej. Jakaś taka nijaka jest.
    Za to uwielbiam bigos z cukinii. Próbowałeś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałem kiedyś o bigosie z cukinii, ale nie miałem okazji próbować :)

      Usuń
  7. Świetny pomysł na cukinie,chętnie zjem kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widać, dobrze wysmażone, tak lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię taką smażoną/grillowaną cukinię, a z pesto jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka cukinia to zdecydowanie coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysł bardzo fajny, lubię cukinię, więc kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O widzisz, użyję pesto do mojego pomysłu na cukinię. Jutro wykorzystam cząstkę Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. pomysł od razu wpadł mi w oko, bo i cukinie i pesto lubie, ale nigdy nie jadłam w takim wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  14. no no wyglądają smakowicie, muszę się wziąć w garść i zrobić w końcu pesto :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają znakomicie, czasem takie proste przepisy , czy właśnie pomysły - są najbardziej zaskakujące. Niby danie jak danie, cukinia smażona.. ale jakoś nie wpadłabym sama z siebie na takie połączenie:)Super!

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak! Podoba mi się, lubię pesto, sama bym go z cukinią nie połączyła, ale komponują mi się te smaki, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie mogę nadążyć nad śledzeniem Twojego bloga. Co wejdę, znów kilka nowych przepisów. Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Dobry pomysł z pesto. Na ogół smażę cukinię oprószoną tylko przyprawami, też jest bardzo dobra, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...