niedziela, 19 sierpnia 2012

Glazurowana kukurydza

Kupiłem ostatnio kolbę kukurydzy właściwie bez konkretnego pomysłu, miałem ją po prostu ugotować i zjeść z masłem i solą, ale pomyślałem, że może ją jednak podkręcę. Do słodkiej kukurydzy wybrałem słodko-ostrą glazurę z dodatkiem rozmarynu. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska. Myślę, że z powodzeniem można też całą kolbę podpiec na grillu, a na koniec posmarować glazurą :)

Składniki (1 porcja):
1 kolba kukurydzy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka pasty z chilli (można użyć sosu chilli)
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól
olej do smażenia
 
Przygotowanie:
Kukurydzę pokroić w 2cm plastry. Wymaga to trochę siły, bo kolba jest twarda. Można ugotować kolbę w całości i później podsmażyć całą, jeśli nie chcemy się bawić w krojenie. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 15 minut. 
W czasie, gdy gotuje się kukurydza robimy glazurę. Mieszamy miód, musztardę, pastę chilli, sól i rozmaryn. Odcedzoną kukurydzę maczamy w glazurze i podsmażamy przez kilka minut z każdej strony, żeby powstała skarmelizowana glazura wokół kukurydzy.






30 komentarzy:

  1. Wczoraj miałam kupić kukurydzę, ale zupełnie nie miałam na nią pomysłu:)) Teraz już wiem co następnym razem z nią zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie to wygląda. Ja kukurydze jadam z masełkiem. Czasem przyda się odskocznia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo rzadko kupuję kukurydzę, właściwie nie wiem czemu, chyba dlatego, że jak na nią patrzę w sklepie to nie mam pomysłów co z nią zrobić ;)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na kukurydzę :) wypróbuję na pewno, bo ją ubóstwiam ;)
    no i jak zwykle Tomku prośba o dodanie kukurydzy do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie - super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smacznie :) bardzo! uwielbiam kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na kukurydzę, wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi tez ten pomysł sie bardzo podoba:-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł - rzadko się spotyka kukurydzę podaną inaczej niż zwyczajnie z masłem i solą...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł - podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz widzę taki przepis... Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  11. Już nie pamiętam kiedy jadłam kukurydzę, pomysł z glazurą fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kukurydzę w kolbach, a Twój przepis bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  13. No nie powiem, ciekawe połączenie :) Kukurydzę uwielbiam, choć dopiero od niedawna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Akurat mam w lodówce 3 kolby kukurydzy. Dziękuję za podpowiedź:-D

    OdpowiedzUsuń
  15. woooowwww! świetny pomysł! wygląda genialnie

    OdpowiedzUsuń
  16. Znudziła mi się taka zwykła gotowana wiec z pewnością wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo smacznie:) Chętnie bym spróbowała kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  18. o kurczę, niezły pomysł! musiała być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  19. No nie powiem, to musi być smacznie podkręcona kukurydza. Właściwie to dawno nie kupowałam kolby.. jak bylam mała to chorowałam po kukurydzy, ale teraz z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Do tej pory jadłam tylko kukurydze gotowaną z wody, bardzo fajny pomysł na glazurowaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tak przyrządzonej kukurydzy jeszcze nie widziałam ale wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...