czwartek, 23 sierpnia 2012

Z tostera: razowe bułeczki paprykowe

Dawno nie było nadziewanych bułeczek. Nadal na tapecie jest przede wszystkim toster, więc tradycyjnie są to bułeczki tosterowe. W kuchni walała mi się samotna, zapomniana papryka, postanowiłem ją w końcu zużyć, połączyłem ją z ostrą peperoni i zrobiłem z nich pikantne nadzienie do bułeczek z razowo-żytniego ciasta.

Składniki (8 sztuk):
100g mąki żytniej typ 720
100g mąki pszennej razowej typ 2000
1 łyżeczka suszonych drożdży (3g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
6 łyżek wody
1 czerwona papryka
1 papryczka peperoni
pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka pikantnego ketchupu
sól
olej do smażenia
 
Przygotowanie: 
Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy w misce nożem stołowym, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto bez dodatku zwykłej pszennej mąki jest bardziej zbite i nie tak delikatne, ale wyrasta tak samo, a do tego jest zdrowsze. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Paprykę kroimy w cienkie paski, ostrą papryczkę i czosnek siekamy drobno, a cebulę kroimy w kostkę. Całość podduszamy na oleju przez kilka minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i dodajemy ketchup, który połączy wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Formujemy placki, które nadziewamy masą tak jak pierogi. Pieczemy przez około 8 minut w tosterze. 




29 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bułeczki z nadzieniem muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz ciekawsze te bułeczki są :D A ja nadal nie miałam czasu ich wypróbować :( Chyba dziś na kolację któreś zaserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "pomysłowy Dobromir" przy Tobie wysiada!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł - super wygląd i bardzo apetycznie całość wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo przyjemnie wyglądające bułki! I to nadzienie ostre, paprykowe mmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezon paprykowy, pyszne bułeczki, prosty przepis, to coś co lubię bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetne te Twoje bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  9. No, nadziewane muszą smakować super ;) pomyśl o jakimś nadzieniu z fetą, to dopiero będzie hit ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię razowe pieczywo, białego już nie tknę. A z ostrym nadzieniem paprykowym Twoje bułeczki muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem w szoku, że takie cudo można zrobić w tosterze. Koniecznie muszę wypróbować. Jesteś super

    OdpowiedzUsuń
  12. Te cudeńka z tostera wyszły? Nie wierzę! Jestem zachwycona! Doskonałe na imprezę.Wszystkie składniki mam, zbieram się do zagniatania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma wyjścia, muszę zacząć w końcu męczyć ten swój toster :D
    Strasznie pyszne bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie nadziane super na przegryzkę:-) Ale w piekarniku też można spokojnie je zrobić, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bez problemu :) Myślę, że można je wtedy jajkiem posmarować to będą miały piękną skórkę :) Ale czasu pieczenia nie podam, bo nie testowałem, podejrzewam, że pewnie jakieś 15min w 180 lub 200 stopniach, bądź aż się zrumienią ;)

      Usuń
  15. Bardzo lubie papryke a te bułki z nadzieniem są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. i na ciepło i na zimno pewnie są tak samo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  17. obłędne sa te twoje bułeczki, w końcu muszę je przetestować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja pierdziu, niech ten przeklęty remont się kończy i toster niech się znajdzie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kolejne, świetne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo apetyczne to jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Szlak mnie trafia! Wczoraj próbowałam upiec brioszki i nic z tego nie wyszło, a ty kolejne cudne bułki robisz i to pełne fantastycznego farszu... Fantastyczne jak zwykle Tomku!

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowne te bułeczki, chętnie je zrobię w tygodniu, ale będę musiała pokombinować z farszem, bo mój parter mało paprykowy jest, ja za to bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow , smacznie wyglądają , warte tej pracy , podziwiam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...