niedziela, 18 listopada 2012

Pikantne pieczone klopsiki z kuskusem

Lubię czasem przygotować większą porcję klopsików, by później móc jeść je na zimno. Są świetne jako przekąska, można je zabrać jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Malutkie świetnie sprawdzą się na imprezie ponadziewane na wykałaczki. No i oczywiście można je też zjeść na ciepło. Moje dzisiejsze to wersja na ostro z dodatkiem kuskusu, a całość jest podkręcona wędzonym boczkiem. 

Jak już pewnie zauważyliście zmieniłem logo na blogu. Uznałem, że po przygotowaniu już ponad 150 przepisów muszę mieć kilka ładnych zdjęć nadających się na logo ;) Wybór wcale nie był taki prosty, tak samo zresztą jak samo przygotowanie loga, bo niestety moje umiejętności obsługi programów graficznych nie są zbyt spektakularne ;) Ale mam nadzieję, że Wam się podoba :)


Składniki (12 sztuk):
250g mięsa z kurczaka (u mnie z udek)
50g wędzonego boczku
35g kuskusu 
1 jajko
1 papryczka peperoni
1 łyżeczka sosu piri piri (lub innego ostrego)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso i boczek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli nie mamy maszynki możemy użyć gotowego mielonego mięsa, a boczek bardzo drobno posiekać. Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną papryczkę peperoni, sos piri piri, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy napęczniały kuskus. Z gotowej masy formujemy niewielkie klopsiki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż się ładnie zrumienią z wierzchu. Oczywiście można je usmażyć na patelni, a nawet ugotować na parze.



21 komentarzy:

  1. Jak na ostro są zrobione to ja sie wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pieczone pulpety to ja chętnie:-))Zmianę w logo widać od razu jak się wchodzi-imponująca:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm mój em byłby w siódmym niebie:) no i boczek zawsze musi byc;) hihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znam mnie to niedługo zacznę dodawać boczek do deserów ;)

      Usuń
  4. Pyszne mielone;z kuskusem fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Początkowo myślałem o ryżu, ale uznałem, że nie chce mi się czekać aż się ugotuje ;) Poza tym z ryżem są bardziej popularne, a kuskus to zawsze coś nowego :)

      Usuń
  5. Pyszne kotleciki,wygladaja bardzo zachecajaco. A logo full profesjonalizm:) Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :). Już niedługo będę w końcu mogła mielić mięso hurra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super :) Sam mam tę możliwość od niedawna i bardzo sobie chwalę, bo dokładnie wiem z jakich kawałków mięsa jest moja mielonka :)

      Usuń
  7. A ja tam klopsiki to tylko na ciepło, ale mój Mąż wcina na zimno, przez co zawsze niepostrzeżenie znikają:) Takie na ostro uwielbiam i chętnie bym spróbowała Twojej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko na ciepło wtedy, kiedy są w sosie ;) A takie na zimno polubiłem będąc na diecie, robiłem wtedy klopsiki z bardzo dużą ilością warzyw, żeby mieć treściwą, ale mimo wszystko niezbyt kaloryczną przekąskę :)

      Usuń
  8. już 150? idziesz jak burza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy w życiu nie jadłem tak różnorodnych posiłków jak przez ostatnie 4 miesiące, a właściwie to już prawie 5 :)

      Usuń
  9. naprawdę mnie zachęcają :)
    Tak długo już mam ochotę na mięsko.

    OdpowiedzUsuń
  10. bonio jako dodatek to świetna sprawa, świetny pomysł z takim obiadem

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł! Dziś robiłam sałatkę z kuskusem:) Kawałek indyka marynuję w lodówce i chyba zmienię plany na jutrzejszy obiad. Ciekawe jakie moje wyjdą? Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno super :) Jeśli dodasz boczku to powinno zagwarantować, że nie będą suche, bo z indykiem to różnie bywa ;)

      Usuń
  12. Szczerze? Nie potrafię za Tobą nadążyć:) Tyle przepisów, tyle pomysłów. Oj chłopie, Ty myśl o otworzeniu jakiejś knajpy. Szkoda, by potencjał się marnował!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...