sobota, 10 listopada 2012

Gratin ziemniaczano-dyniowe w 5 smakach

Gratin to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, bardzo prosta w wykonaniu, za to po francusku od razu brzmi wykwintniej ;) Ponieważ wczoraj dobrałem się do prawie 10 kilowej dyni, która wylądowała w słoikach jako mus, postanowiłem kawałek zostawić i zjeść w innej postaci niż mus. Znowu padło na połączenie dyni i ziemniaków, które poprzednim razem, przy mini zapiekankach, nie zawiodło. Już miałem przygotować gratin klasycznie, bez udziwnień, ale w szafce wpadła mi w oko przyprawa 5 smaków i jakoś nie mogłem się oprzeć, bo z dynią pasuje idealnie. Taka zapiekanka jest świetna jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie, tak jak zjadłem ją wczoraj.


Składniki (1 lub 2 porcje):
2 średnie ziemniaki
dynia (ilość podobna jak ziemniaków)
100ml śmietanki 18%
50ml mleka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
masło do wysmarowania formy
ser żółty do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki i dynię kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy na przemian warstwy ziemniaków i dyni, od czasu do czasu posypując pieprzem. Śmietankę mieszamy z mlekiem, solą i przyprawą 5 smaków. Gotową mieszanką zalewamy warzywa. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Początkowo zapiekanka miała być bez sera, dodałem go w ostatniej chwili, dlatego nie ma go na zdjęciu składników. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez 45 minut. Po 20 minutach odkrywamy, żeby nadmiar płynów mógł odparować.




17 komentarzy:

  1. Tomku,
    Jak zawsze masz bardzo nowatorskie pomysły na przepisy:)
    Z niecierpliwością czekam na kolejne.

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite :) Aż zatęskniłam za dynią ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z pozostałymi kilogramami dyni ? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście po Francusku brzmi wytworniej;) ale to i tak nasze kochane ziemniaczki są głównym składnikiem:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Akurat mam ochotę na coś takiego :). Z balkonu uśmiecha się do mnie dynia, kto wie, kto wie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super wersja zapiekanki:)
    tak zapieczone ziemniaczki uwielbiam, nawet miałam podobne na obiadek, ale z dynia jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie na coś z ziemniaczkami mam ochotę! super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam takiego dania, "mogie" kawałeczek ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z ogromną przyjemnością wyróżniłam Twój blog :)
    http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) We wtorek, jak będę miał trochę wolnego czasu to ogarnę o co w tym chodzi ;)

      Usuń
  10. myślę,że te naczynie wyskrobywałabym z resztek do samego końca :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...