Dziś mam dla Was propozycję na prosty, ale efektownie wyglądający obiad. Do łask wróciło ciasto francuskie. Niestety nadal nie mam kiedy zabrać się za zrobienie go samemu w domu, więc bazuję na kupnym. Pomysł na taką roladę przyszedł mi do głowy przypadkiem i spodobał na tyle, że od razu został wcielony w życie. Samo przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie parę chwil. Później pół godziny w piekarniku i mamy gotowy obiad, do którego wystarczy podać jakąś prostą sałatkę, bo mięso i węglowodany mamy już w zestawie.
Składniki (1 porcja):
100 piersi z kurczaka
pasek ciasta francuskiego
1 korniszon
sól, rozmaryn, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Rozbijamy pierś z kurczaka i rozcinamy na pół, by stworzyć jeden długi pasek. Odcinamy kawałek francuskiego ciasta o wielkości zbliżonej do naszego przygotowanego mięsa. Korniszona kroimy w cienkie plasterki. Mięso przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem cayenne i rozmarynem, układamy na cieście, a na mięsie kładziemy plasterki ogórka. Całość zwijamy w roladkę. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podajemy z sałatką. U mnie była to roszponka z prostym vinegretem.
Ale fajne danie i jakie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńto nie zawijaniec, ty stworzyłeś różyczkę:) jak ładnie ci to wyszło:) prosty patent, a efekt niesamowity:)
OdpowiedzUsuńO widzisz, jakoś brakowało mi dobrego określenia na to :)
Usuńfaktycznie, wygląda bardzo efektywnie :)
OdpowiedzUsuńOja jaki bajerancki pomysł :))))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszne i bardzo efektowne danie!
OdpowiedzUsuńFajny pomysl i produkt koncowy :) Aga
OdpowiedzUsuńale cudo :) lubię takie proste i szybkie przekąski i jeszcze ta roszponka - strzał w dziesiatkę!!! muszę chyba kupić przy najbliższej okazji, bo bardzo ją lubię, a dawno już nie jadłam
OdpowiedzUsuńU mnie następna będzie rukola, bo dawno nie jadłem, a lubię jej pieprzowy smak :)
Usuńbardzo ladnie wyglada :) ja bym tam dodala jeszcze odrobine sera, bo ser uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ser, na pewno by nie zaszkodził :)
UsuńWygląda perfekcyjnie, a smakuje jeszcze lepiej :))
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne i eleganckie , idealne na wykwintną kolację:-)
OdpowiedzUsuńW sumie czemu nie, efekt wow będzie osiągnięty, a nikt nie musi wiedzieć, że roboty przy tym dużo nie było ;)
UsuńMało pracy, świetny efekt :)))
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł ;)
OdpowiedzUsuńlubię wszystko co zapieczone w cieście francuskim.