niedziela, 2 września 2012

Z tostera: bułeczki cebulowe

Pamiętacie bułeczki imbirowe? Dziś propozycja bułeczek cebulowych. Zrobiłem je jeszcze w starym mieszkaniu, więc są z tostera, ale przepis gdzieś się schował w wersjach roboczych, więc pojawia się dopiero dziś ;) Bułeczki cebulowe kojarzą mi się przede wszystkim z pieczywem, które zawiera w sobie drobne kawałki podsmażonej cebulki. Coś w rodzaju cebularza, tylko z cebulką w środku. Moje dzisiejsze bułeczki są inne, bo zawierają drobno startą cebulę w środku. Nie widać jej, ale czuć aromat i smak. Jeśli ktoś lubi cebulę, to takie bułeczki powinny mu bardzo smakować. Są delikatne i bardzo puszyste, w sam raz, żeby schrupać je z szynką albo serem. Idealnie sprawdzają się jako grzanki, wystarczy zapiec je z serem i nawet nie potrzeba innych dodatków.

Składniki (4 sztuki):
50g mąki pszennej typ 650
50g mąki żytniej typ 720
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki drożdży (1,5g)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki wody
 
Przygotowanie: 
Do wymieszanych suchych składników dodajemy startą na drobnej tarce cebulę, wodę i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Trzeba pamiętać, że przez dodatek cebuli trzeba zmniejszyć ilość wody, bo sok z cebuli zastępuje jej część. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Wyrośnięte dzielimy na 4 części i pieczemy w tosterze przez 8 minut.




18 komentarzy:

  1. bułeczki cebulowe musiały być super! ;) jadam kiedyś podobne, cebulowy aromat fajnie pasuje do pieczywa. A takie świeżutkie i cieplutkie to dopiero musiały być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już tak mam, że nie umiem się oprzeć świeżemu, ciepłemu pieczywu i zawsze coś skubnę, wtedy najczęściej po prostu z masłem i solą, bo tak lubię najbardziej, pycha, nie ważne jaka to jest bułka, ciepła z masłem smakuje obłędnie :)

      Usuń
  2. słyszałam o nich, sama muszę wreszcie spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak... ciepłe bułki z masłem i solą :) popieram!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dziś piekłem bułeczki, ale lodówka była pusta, więc nie bardzo wiedziałem co na nie nałożyć. No i masło mi wpadło :-) Na co dzień pieczywa nie smaruję, ale własna cieplutka bułeczka z masłem to jest właśnie to!
    A pieczywko cebulowe wprost uwielbiam. Jak widzę piekarnik już masz, ale tosterowi nie odpuścisz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne bułeczki! Nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę kolejną fajną propozycję z działu "pieczywo" :) Piekłam kilka razy chleb cebulowy, ale bułeczek akurat nie. Fajnie, że w bułeczkach jest drobno startą cebulę, więc jej nie widać, a jedynie czuć.
    Przy okazji chyba zapomniałam podziękować za nominację. My się na razie wstrzymujemy, bo musimy się we dwie dogadać, które blogi wybrać, co za pewne nie byłoby łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis..muszę kiedyś wyprobować..

    OdpowiedzUsuń
  8. zachwycają mnie te twoje bułeczki z tosterka:) wiem, że w najbliższym czasie sama poeksperymentuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę produkcja tosterowych bułeczek idzie pełną parą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to musiało pachnieć. Uwielbiam zapach (i smak oczywiście też) cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam... głodna jestem a tu takie smakołyki, aż czuję ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm cebulowe,jakie musiały być pyszniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mam kiedyś takie robiła były pyszne ! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałam- są przeprzeprzeprzepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają bardzo pysznie, polecam również mój przepis na zakwas na chleb - bułeczki z tego również wychodzą bardzo pyszne! http://jedzmy-zdrowo.pl/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurczę, nie chce mi wyrosnąć to ciasto :/
    Zrobiłem wszystko wedle przepisu, z tym że podwójną porcję (wszystko x2) - dodałem trochę więcej wody, bo 6 łyżek to było za mało...
    I ciasto nie chce rosnąć, mimo że położyłem plastikową miskę na ciepłym grzejniku. :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...