sobota, 24 listopada 2012

Pikantny mix

Wiecie, że ostre smaki bardzo często goszczą w mojej kuchni. Pikantne potrawy należą do moich ulubionych, dlatego postanowiłem przygotować domową mieszankę ostrych przypraw. Dzięki połączeniu kilku przypraw w jedną można uzyskać ciekawszy, bardziej rozbudowany smak potraw. A wiadomo, że nie zawsze chce się nam bawić w doprawianie dań kilkoma rodzajami papryczek, bierzemy wtedy cayenne lub zwykłą chilli i po problemie. Mając w szafce gotowy mix nie trzeba bawić się w pojedyncze składniki. Poza ostrymi papryczkami wzbogaciłem go w lekką nutę korzenną dodając imbir i ziele angielskie.


Składniki:
1 łyżeczka suszonych papryczek peperoncino
1 łyżeczka suszonych papryczek jalapeno
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2-3 ziarna ziela angielskiego
3-4 suszone papryczki peperoni
Przygotowanie:
Całość można przygotować w moździerzu, jednak muszę przyznać, że dobre rozdrobnienie suszonych papryczek w moździerzu to istna katorga. Ale jeśli ktoś chce, może się w to pobawić w ramach gimnastyki. Odkąd stałem się posiadaczem trochę zabytkowego młynka do kawy większe ilości przypraw rozdrabniam w nim, zwłaszcza jeśli są to papryczki. 
Przygotowanie warto rozłożyć na trzy etapy, zaczynając od składników, które zmielić jest najtrudniej. Najpierw kruszymy papryczki peperoni, dorzucamy peperoncino i jalapeno. Całość mielimy, dodajemy pieprz i ziele angielskie i ponownie mielimy, aż uzyskamy drobny proszek. Ostatni etap to dodanie przypraw, które są już zmielone, czyli pieprzu cayenne, słodkiej papryki i imbiru. Na tym etapie wystarczy parę razy zakręcić młynkiem, żeby przyprawy się wymieszały.
Taka mieszanka świetnie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie chcemy podkręcić smak na bardziej pikantny. Będzie dobra do kotletów, pieczonego kurczaka czy gulaszu. Już jutro zaproponuję tatar z łososia właśnie z wykorzystaniem tej pikantnej mieszanki.


8 komentarzy:

  1. Tomku,
    Faktycznie, ostra ta mieszanka, ale czasami fajnie jest zjeść coś ostrego i zdezynfekować sobie przewód pokarmowy:)

    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i sobotnio,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój luby byłby zachwycony taką mieszanką w swojej szafce:)
    bardzo fajny pomysł.

    Oł widzę, że mnie tu nie było, zmieniłeś szate graficzną.. bardzo ładnie i smakowicie;). Ja też muszę pomyśleć nieco nad zmianą szablonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna kombinacja!!!Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. super kompozycja:) chętnie bym jej użyła do jakiegoś mięcha;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ciekawa mieszanka robie nico inne tez fajne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...