piątek, 12 października 2012

Nadziewany rożek z francuskiego ciasta

Dziś znowu propozycja wykorzystania francuskiego ciasta. Jakiś czas temu robiłem tartę z cukinią i papryką, która wykorzystywała ten sam sposób zamykania ciasta, tworząc ładny, ozdobny wierzch. Poprzednia tarta był prostokątna, dziś mamy trójkąt i mięsne nadzienie. Zdecydowanie jest to danie z cyklu "na szybko + sprzątanie lodówki" :) Wykorzystałem kurczaka z rosołu, parę oliwek, żółty ser i pomidory w puszce. Całość stworzyła bardzo smaczne nadzienie do pożywnej i sycącej tarty, świetnej na lunch albo kolację.

Składniki (1 duża lub 2 małe porcje):
ciasto francuskie (kwadrat o boku ok. 25cm)
150g mięsa z kurczaka (u mnie z rosołu, można zastąpić szynką)
5 dużych oliwek
40g żółtego sera
3 łyżki pomidorów z puszki
sól, pieprz, suszona bazylia
 
Przygotowanie:
Rozdrobnionego kurczaka mieszamy z drobno pokrojonymi oliwkami, startym serem i pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. 
Na cieście delikatnie zaznaczamy linię po przekątnej. Zanim zaczniemy je przygotowywać warto je od razu ułożyć na papierze do pieczenia. Następnie jedną połowę nacinamy w wachlarz (jak na zdjęciu). Na drugiej połowie układamy farsz. Brzegi smarujemy jajkiem lub mlekiem (użyłem mleka). Zamykamy rożek drugą połową ciasta, brzegi dociskamy widelcem, a całość smarujemy jajkiem lub mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 12 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.






23 komentarze:

  1. Ale to smakowicie wygląda, uwielbiam ciasto francuskie, tylko ja moją wersję bym zrobiła z innymi dodatkami, ale pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że taki rożek można nadziać wszystkim co lubimy albo akurat mamy pod ręką :)

      Usuń
  2. Ale fajne! Zjadłabym chociażby na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. woowww ale mi ślinka kapie!:) wygląda wyśmienicie. Z resztą, wszystko z ciasta francuskiego wychodzi wspaniałe!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie go nadziałeś, wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny wygląd, a smak to zdecydowany strzał w dziesiątkę w me gusta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sposób na ciasto francuskie i jak ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tomku, nie mogę się oderwać, takie smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  8. No i elegancko, lodówka wysprzątana i to w pyszny sposób! Bardzo efektownie zapakowałeś farsz!! Ostatnio podpatrzyłam już u innych kilka fajnych sposobów, więc będę musiała skoczyć po ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby nie to, że ciasto francuskie to bomba kaloryczna to pewnie jadłbym je bardzo często ;)

      Usuń
  9. ciekawy kształt i cięcie :) super - z resztą jak zwykle. Tomku, próbowałeś kiedyś zrobić sam ciasto francuskie? ja się nigdy nie odważyłam. ale może dla Ciebie będzie to dobre wyzwanie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielokrotnie o tym myślałem, ale na razie na myśleniu się skończyło ;) Właściwie sam proces robienia ciasta nie jest trudny, tylko strasznie upierdliwy i czasochłonny, bo trzeba je za każdym razem chłodzić. Ale kto wie, może się niedługo skuszę na domowe ciasto francuskie ;)

      Usuń
    2. będę Ci kibicować. umówmy się, że najpierw odważysz się Ty a potem ja :)

      Usuń
  10. No, no pięknie:-) Fajny pomysł na najazd niespodziewanych gości:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie, ciasto francuskie jest idealne na niespodziewanych gości, ładnie się prezentuje, a nie ma przy nim dużo roboty :)

      Usuń
  11. No Tomku rewelacja naprawdę!!
    Akurat mam w lodówce ciasto francuskie i nie zawaham się go użyć:)))
    Już nie mogę się doczekać kiedy to zrobię mam nadzieję,że w tygodniu mi wyjdzie:))
    zapraszam do siebie i pozdrawiam:))
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Co za pyszność,rewelacyjnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm... jak mogłam to pominąć? ale jestem i zazdroszczę uczty! Czas iść do sklepu po ciasto :))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Tomku zechcesz wpaść do mnie z kolacją? Uwielbiam ciasto francuskie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...