czwartek, 27 września 2012

Bułeczki z kurczakiem i pieczarkami

Kolejne danie urodzinowe. W końcu nie samym słodkim człowiek żyje, musiała się na stole pojawić jakaś zagrycha :) Początkowo bułeczki miałem upiec w tosterze, niestety nie wyrobiłem się trochę czasowo i musiałem je wrzucić do piekarnika. Z drugiej strony to dobrze, bo w końcu wiem, że w piekarniku wychodzą równie dobre i wiem ile trzeba je piec :) Nadzienie do bułeczek jest dość tradycyjne, kurczak z pieczarkami i cebulką. Dobrze sprawdza się na imprezach, bo każdy lubi pieczarkowe nadzienie. Nadzienia mi trochę zabrakło, więc 4 bułeczki nadziałem fetą i suszonymi pomidorami. Do tego była też prosta sałatka, ale niestety nie została uwieczniona na zdjęciach. Nic wymyślnego, ugotowany ryż, kukurydza, szynka, papryka i majonez.

Składniki (18 sztuk):
500g mąki
50g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
200ml wody (mniej więcej)
250g mięsa z kurczaka (u mnie z udek)
300g pieczarek
2 średnie cebule
sól, pieprz, tymianek
olej do smażenia
 
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w części wody. Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy rozpuszczone drożdże i mieszamy nożem stołowym dodając wodę w zależności od potrzeb, żeby uzyskać jednolite ciasto. Następnie wyrabiamy na blacie na jednolite, sprężyste ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakąś godzinę. 
Użyłem mięsa z udek kurczaka, ale można użyć dowolnego mięsa, z piersi albo gulaszowego. Swoje zmieliłem i podsmażyłem na rumiano. Dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażając, żeby zmiękła, a następnie dość drobno pokrojone pieczarki. Całość podsmażałem przez kilka minut, aż pieczarki straciły wodę i zmiękły. Doprawiłem sola, pieprzem i tymiankiem. Odstawiłem do wystudzenia. Kawałki farszu nie mogą być zbyt duże, bo będzie niewygodnie faszerować. Do farszu można też spokojnie wykorzystać mięso z rosołu czy resztki pieczonego kurczaka. Wtedy jednak najpierw podsmażmy cebulkę i pieczarki, a rozdrobnione mięso dodajmy na 2-3 min przed końcem smażenia farszu, żeby nie było zbyt długo na patelni, bo będzie suche.
Ciasto dzielimy na 18 lub 20 części. Z każdego kawałka formujemy placuszek, na który nakładamy spora łyżeczkę farszu. Zaklejamy podobnie jak pierogi, uważając, żeby nie było dziur, przez które ucieknie farsz. 
Bułeczki możemy upiec w piekarniku lub w tosterze. Jeśli zdecydujemy się na toster to każdą partię pieczemy przez około 8 min. W piekarniku pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach, aż zrobią się rumiane. Przy pieczeniu w piekarniku warto bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu będą miały ładniejszą skórkę.



21 komentarzy:

  1. Ależ one piękne! I bardzo apetyczne. Uwielbiam wszystko, co z pieczarkami, a jeszcze do tego kurczak... pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, takie złociste... i ile mają nadzienia... mmmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki z nadzieniem mmm Twoi goście mieli dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bułeczki z takim nadzieniem...ślinka leci na sam widok...

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł -a wygladają mega apetycznie :-)
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. jesteś okrutny, ja biedna głodna, a te bułeczki się do mnie uśmiechają i mówią zjedz mnie, zjedz mnie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. już niedługo na pewno będę piekła któreś z Twoich bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne bułeczki! Z pieczarkami, super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Moja Mama zawsze takie robiła. Na imprezę jak znalazł! Przy kolejnym zapraszaniu gości wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo, pierwszy raz widzę taki przepis, ale wygląda cudownie! Muszę wypróbować ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. super przepis na drugie śniadanie w pracy. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. często kupuję w piekarni bułki z pieczarkami, żywiłam się nimi głównie na studiach. muszę kiedyś Twój przepis wcielić w życie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają prawie jak moje pierogi drożdżowe:-) Takie nadzienie pewnie pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale Ty masz pyszności u siebie! Koniec z "nudnymi" pasztecikami!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wyglądają i smakują! Testowałem i śmiało polecam! Wszystkich zapraszam również do oceny mojego przepisu na zakwas - http://jedzmy-zdrowo.pl/jak-zrobic-zakwas-na-chleb

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...