czwartek, 9 sierpnia 2012

Z tostera: jogurtowe bułeczki rozmarynowo-miodowe





















Dziś propozycja dość nietypowa. Bułeczki z posmakiem miodu i rozmarynu. Nie są to słodkie bułki, tylko typowe pieczywo. Słodycz miodu jest delikatna, bardzo dobrze komponuje się z solą i smakiem rozmarynu. Do tego wodę zastąpiłem jogurtem. Był to kompletny eksperyment, bo akurat miałem ochotę poszaleć w kuchni z nowymi smakami. Połączenie bardzo udane, bułeczki są delikatne, a posmak miodu będzie się fajnie komponować ze słonymi dodatkami. Osobiście bardzo lubię połączenia słodko-słone, więc dla mnie to strzał w dziesiątkę. Jeśli nie próbowaliście to polecam :)

Dodam, że bułeczki robiłem parę dni temu, zamroziłem o codziennie miałem świeże na śniadanie. Naprawdę bardzo pozytywnie mnie to połączenie zaskoczyło i już wiem, że miodowo-rozmarynowe to na razie zdecydowanie moje ulubione bułeczki. Do przygotowania na pewno jeszcze wiele razy. Słodkawy miodowy posmak świetnie się komponuje z wędliną czy serem. Chociaż i tak nic nie pobije jeszcze ciepłej bułeczki z samym masłem i odrobiną soli ;)

Składniki (8 bułeczek):
100g mąki żytniej typ 720
100g mąki pszennej typ 550
90g jogurtu naturalnego (ok. 5 łyżek)
1 łyżeczka drożdzy
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki miodu 
 
Przygotowanie:
Przygotowanie jest bardzo proste, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. W tym przypadku przez dodatek miodu ciasto klei się trochę bardziej niż tradycyjne ciasto na bułki. Ale łatwo rozpoznać, że jest to lepkość od miodu, a nie spowodowana zbyt dużą ilością płynu. Ciasto lepi się, ale nie zostaje na rękach, a gdy jest niedostatecznie wyrobione i potrzebuje więcej mąki, przykleja się i kawałki ciasta zostają. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez godzinę. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Pieczemy przez 8 minut w tosterze. Przez dodatek miodu bułeczki mają ciemniejszy kolor niż inne wypieki. Miód się karmelizuje i nadaje ciemniejszą barwę, trzeba uważać, żeby nie spalić bułeczek. 




16 komentarzy:

  1. szalejesz z tym tosterem hehe :) zamawiam jedną bułeczkę na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, ze takie połączenie bardzo by mi zasmakowało! Aż boje się pomyśleć jakie cuda robiłbyś w piekarniku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, ze takie połączenie bardzo by mi zasmakowało! Aż boje się pomyśleć jakie cuda robiłbyś w piekarniku! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szalejesz, oj, szalejesz :) a połączenie ciekawe muszę przyznać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też pomyślałam "oj Tomek, szalejesz!" jak tylko zobaczyłam pierwsze zdjęcie. Ale Twoje szaleństwo jest całkowicie uzasadnione, skoro wychodzą Ci takie pyszności to po co przestawać? Ciekawa jestem, co jeszcze wymyślisz i jakim jeszcze smakiem nas zaskoczysz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z miodem muszą być rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  7. Tomku, po Twojej akcji kulinarnej sprzedaż piekarników w Polsce zmaleje o 50% :) Kto by pomyślał, że w tosterze można zrobić tyle wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gorące musiały pysznie smakować!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tomasz, jeteś dla mnie Mistrzem tosterowych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  10. No masz, dopiero tortille kusiły, a teraz bułeczki;-))

    OdpowiedzUsuń
  11. trafiłam przypadkiem szukając przepisu na suszone pomidory, zainteresowałam się innymi przepisami ze względu na zdjęcia, zostałam stałą fanką ze względu na oryginalne przepisy (bułki z tostera? ;) serio? ;) )

    zostałeś polecony dwóm koleżankom i dostałeś się u mnie w ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Mam nadzieję, że będę trzymał poziom i koleżanki się nie zawiodą ;)

      Usuń
  12. ze świezymi drożdżami wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bez problemu, używam suszonych bardziej z lenistwa ;) Świeże bym najpierw rozrobił z łyżeczką mąki, łyżeczką miodu i szczyptą soli, żeby zrobić zaczyn :)

      Usuń
  13. super sprawa :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo podoba mi się to połączenie smaków - miód+rozmaryn. W bułeczkach na pewno wyśmienicie da sie to wyczuć na podniebieniu! Super, Tomku! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...