wtorek, 15 stycznia 2013

Pieczony kurczak w 5 smakach

Pewnie już zauważyliście, że lubię od czasu do czasu upiec całego kurczaka. Świeżo wyjęty z piekarnika kurczak z chrupiącą skórką to jedno z moich ulubionych dań. A że gotuję tylko dla siebie to zawsze zostaje mi mnóstwo resztek, które później stanowią świetną bazę do szybkich i pożywnych dań. Nie inaczej było tym razem, więc niedługo pojawią się też przepisy na wykorzystanie resztek mięsa z pieczonego kurczaka. Dzisiejszy kurczak jest bardzo prosty, nie wymaga praktycznie żadnych przygotowań poza natarciem go przyprawami dzień wcześniej. Reszta robi się sama, a mięso nabiera aromatu imbiru, limonki, ostrości papryczki i oczywiście 5 smaków. U mnie jak zwykle kurczakowi towarzyszą pieczone ziemniaczki, bo można powiedzieć, że jestem od nich uzależniony.


Składniki:
1,5kg kurczak
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka soli
5-6cm kawałek imbiru
1 papryczka peperoni
1 limonka
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką 5 smaków i soli. Najlepiej zrobić to wieczorem poprzedniego dnia i wstawić do lodówki, wtedy mięso będzie miało czas, żeby przejść przyprawami. Przed pieczeniem do kurczaka wkładamy obrany i pokrojony w plastry imbir, pokrojone peperoni i limonkę pokrojoną w cząstki. Układamy na blasze i polewamy olejem, żeby podczas pieczenia skórka ładnie się zarumieniła. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5h. Co 20 minut warto kurczaka podlać tłuszczem z pieczenia, dzięki czemu uzyskamy piękną i chrupiącą skórkę, a mięso na piersiach nie będzie suche. Jeśli chcemy razem z kurczakiem upiec ziemniaki dokładamy je po 40 minutach pieczenia. 




12 komentarzy:

  1. A ja nigdy jeszcze nie piekłam całego kurczaka...muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę przepysznie ;) Czekam na przepisy z wykorzystaniem resztek, bo często mi też zostają ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie ten kurczaczek ;)
    Musi byc pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie upieczony:)I te ziemniaczki...mmmm,pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczę, jakoś nie mogę się porwać na kurczę w całości... Ale twoje wygląda zachęcająco!
    Pozdrawiam:
    asia
    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, naprawdę warto, a wcale nie jest to trudne. Wiele osób obawia się, że kurczak będzie suchy, ale jeśli będziemy go podlewać podczas pieczenia to mięso będzie soczyste i pyszne :)

      Usuń
  6. Muszę zakupić tę przyprawę 5 smaków:) Kurczak soczyście apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tomasz..to mi teraz apetyt na kuraka rozbujałeś..Kiedyś pracowałam w małej gastronomii gdzie między innymi był kurczak z rożna..przez wiele lat nie mogłam na ptaka patrzeć..ale 5 smaków to może być fajne dosmaczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, takie urazy bywają ciężkie do usunięcia, ale może właśnie odejście od klasycznych metod jest sposobem na to, żeby się przekonać :)

      Usuń
  8. Ooooo! coś dla mnie!!!! soczyste mięso, chrupiąca skórka...mmmm

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...