środa, 2 stycznia 2013

Risotto z boczniakami

Muszę przyznać, że okres świąteczno-noworoczny wybił mnie z rytmu wyjątkowo skutecznie i mam problem z tym, żeby wrócić do gotowania i wymyślania nowych potraw. Muszę poszukać nowych inspiracji, bo dziś zwiedzając supermarket wyszedłem z torbą makaronu, chlebem i kilkoma jabłkami. Czas na nowe pomysły. A tymczasem przedstawiam Wam mój noworoczny obiad, risotto z boczniakami. Boczniaki nie należą może do najbardziej aromatycznych grzybów, ale bardzo dobrze skomponowały się z prostym risottem.


Składniki (1 porcja):
75g ryżu arborio
100g boczniaków
1 mała cebula
1 spory ząbek czosnku
60g masła
łyżka oleju
25g sera (parmezanu, ale równie dobrze sprawdza się zwykły żółty)
50ml wytrawnego wermutu (lub białego wina)
0,5l bulionu
sól, tymianek
Przygotowanie:
Na 1/3 masła podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, kiedy się zeszkli dodajemy połowę posiekanego ząbka czosnku i przesmażamy przez 30s. Na patelnię wrzucamy ryż i przesmażamy przez około 3 minuty, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wermut i odparowujemy. Następnie stopniowo dolewamy bulion po 1 chochli. Często mieszamy, aż płyn się wchłonie, po czym dolewamy kolejną porcję. Proces powtarzamy, aż ryż będzie miękki (czas gotowania zależy od ryżu). Do risotta dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Na drugiej patelni rozgrzewamy do wysokiej temperatury 1/3 masła z łyżką oleju. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy boczniaki porwane na mniejsze kawałki. Podsmażamy przez kilka minut na dużym ogniu, żeby grzyby złapały złotego koloru. Pod sam koniec smażenia doprawiamy solą i dodajemy resztę czosnku. Przesmażamy chwilę, żeby grzyby przeszły smakiem czosnku, ale żeby się nie spalił. 
Gotowe risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę masła i starty ser, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone grzyby, mieszamy i podajemy dekorując kilkoma kawałkami boczniaków.



16 komentarzy:

  1. Ale smakowicie się zrobiło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i proste danie, wbrew pozorom...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie ma w nim nic skomplikowanego :)

      Usuń
  3. "chodzą za mną" ostatnimi czasy boczniaki, więc przepis zapisałam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je kupiłem przez przypadek i w sumie jadłem pierwszy raz, ale fajne są, więc pewnie nie ostatni :)

      Usuń
  4. No i kolejny przepis do wyprobowania:) Aga

    OdpowiedzUsuń
  5. aż czuję zapach tego risotto,mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne kremowe risotto :) boczniaków nie mam w lodówce ale może zrobię podobne danie z grzybami mun? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, każde grzybki się nadadzą :)

      Usuń
  7. Z boczniakami hmm ciekawy pomysł:) Do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne...kiedyś robiłam z kurkami i było obłędne. Z boczniakami też na pewno ostro wali po kubkach smakowych. myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa akcja, lubię takie inicjatywy :) Wprawdzie dania wegetariańskie to nie do końca moja bajka, ale może uda mi się wpasować z jakimś przepisem :)

      Usuń
  9. Ostatnio robiłam risotto z dynią i było to moje pierwsze. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby popełnić drugie z grzybami:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. fantastycznie wygląda:)
    juz z rana jestem głodna i smaka mam właśnie na coś w tym stylu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uświadomiłeś mi tym wpisem, że nie jadłam w sezonie boczniaka i nie mam pojęcia jak to możliwe ;x

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...