środa, 9 stycznia 2013

Placki ziemniaczane light z salsą z mango

Wiecie już, że jestem fanem dań ziemniaczanych. Placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań, jeszcze z dzieciństwa. Niestety placki to potrawa ciężka i tłusta. Dlatego postanowiłem spróbować je odchudzić. Tak powstały placki ziemniaczane bez grama tłuszczu, upieczone w piekarniku. Smakują równie dobrze jak te smażone, a mają dużo mniej kalorii i tłuszczu. Żeby nie były to po prostu nudne placki postanowiłem przygotować do nich salsę z cebuli i mango, podkręconą ostrą papryczką. Jest orzeźwiająca, a jednocześnie ma całkiem niezłego kopa, dobrze komponując się z plackami. A do tego ma mało kalorii i idealnie dopasowuje się do odchudzonych placków.


Składniki (12 sztuk):
Placki:
500g ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Salsa:
1/2 mango
1 nieduża cebula
1/2 papryczki peperoni
1/2 cytryny
sól
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszej tarce, następnie odciskamy część wody. Nie trzeba robić tego bardzo dokładnie, ale części płynu trzeba się pozbyć. Do odciśniętych ziemniaków ścieramy cebulę. Do masy dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy po sporej łyżce masy i formujemy placki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Placki pieczemy, aż nabiorą ładnego koloru. Po jakimś czasie można je przewrócić, bo od spodu pieką się ładniej niż z wierzchu. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i wyciskamy do niej sok z połowy cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu cebula straci trochę ze swojej ostrości. Jeśli chcemy możemy zastąpić sok z cytryny octem. Mango kroimy w drobną kostkę, papryczkę drobno siekamy. Wszystkie składniki salsy łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i dodajemy oliwę, która połączy wszystkie smaki. 
Gorące placki podajemy z salsą i wsuwamy nie patrząc na kalorie ;)




13 komentarzy:

  1. Próbowałam, ale jednak nie ma to jak klasycznie usmażone placki... no cóż, nie robię ich często, ale jeśli już to jednak klasycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyczne mają swój urok, chrupiąca, złota skórka nie może konkurować z plackiem z piekarnika, ale czasem dla odmiany można poeksperymentować :)

      Usuń
  2. ja również zawsze robię takie klasyczne, ale fajna alternatywa te z piekarnika:) zawsze to lżej i zdrowiej, a dla osoby, która dba o linię super sprawa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, takich jeszcze nie jadłam, muszę spróbować;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale! A że nie lubię smażyć- pomysł z piekarnikiem to zdecydowanie coś dla mnie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z cukrem nawet jadłam, ale z mango jeszcze nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placki ziemniaczane i szczerze mówiąc nie słyszałam o wersji z piekarnika, a do tego jeszcze ta smakowicie wyglądająca salsa... mam kolejny przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czegoś takiego,jak żyję,nie widziałam hahah:))) Fajnie to wykombinowałeś!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. placki to i moja wielka miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak fajnie się upiekły :) koniecznie muszę tak zrobić !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo dobrze się składa... ja od Nowego Roku staram się odchudzać swój jadłospis, więc Twój przepis na placki się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też o tym myślę, ale jakoś ciągle mi to nie wychodzi ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...