Pewnie już zauważyliście, że lubię od czasu do czasu upiec całego kurczaka. Świeżo wyjęty z piekarnika kurczak z chrupiącą skórką to jedno z moich ulubionych dań. A że gotuję tylko dla siebie to zawsze zostaje mi mnóstwo resztek, które później stanowią świetną bazę do szybkich i pożywnych dań. Nie inaczej było tym razem, więc niedługo pojawią się też przepisy na wykorzystanie resztek mięsa z pieczonego kurczaka. Dzisiejszy kurczak jest bardzo prosty, nie wymaga praktycznie żadnych przygotowań poza natarciem go przyprawami dzień wcześniej. Reszta robi się sama, a mięso nabiera aromatu imbiru, limonki, ostrości papryczki i oczywiście 5 smaków. U mnie jak zwykle kurczakowi towarzyszą pieczone ziemniaczki, bo można powiedzieć, że jestem od nich uzależniony.
Składniki:
1,5kg kurczak
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka soli
5-6cm kawałek imbiru
1 papryczka peperoni
1 limonka
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką 5 smaków i soli. Najlepiej zrobić to wieczorem poprzedniego dnia i wstawić do lodówki, wtedy mięso będzie miało czas, żeby przejść przyprawami. Przed pieczeniem do kurczaka wkładamy obrany i pokrojony w plastry imbir, pokrojone peperoni i limonkę pokrojoną w cząstki. Układamy na blasze i polewamy olejem, żeby podczas pieczenia skórka ładnie się zarumieniła. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5h. Co 20 minut warto kurczaka podlać tłuszczem z pieczenia, dzięki czemu uzyskamy piękną i chrupiącą skórkę, a mięso na piersiach nie będzie suche. Jeśli chcemy razem z kurczakiem upiec ziemniaki dokładamy je po 40 minutach pieczenia.
A ja nigdy jeszcze nie piekłam całego kurczaka...muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo naprawdę warto :)
UsuńWygląda naprawdę przepysznie ;) Czekam na przepisy z wykorzystaniem resztek, bo często mi też zostają ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszny taki kurczaczek ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten kurczaczek ;)
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszny :D
Ale pięknie upieczony:)I te ziemniaczki...mmmm,pychotka!
OdpowiedzUsuńkurczę, jakoś nie mogę się porwać na kurczę w całości... Ale twoje wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:
asia
http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html
Spróbuj, naprawdę warto, a wcale nie jest to trudne. Wiele osób obawia się, że kurczak będzie suchy, ale jeśli będziemy go podlewać podczas pieczenia to mięso będzie soczyste i pyszne :)
UsuńMuszę zakupić tę przyprawę 5 smaków:) Kurczak soczyście apetyczny!
OdpowiedzUsuńTomasz..to mi teraz apetyt na kuraka rozbujałeś..Kiedyś pracowałam w małej gastronomii gdzie między innymi był kurczak z rożna..przez wiele lat nie mogłam na ptaka patrzeć..ale 5 smaków to może być fajne dosmaczenie.
OdpowiedzUsuńNo tak, takie urazy bywają ciężkie do usunięcia, ale może właśnie odejście od klasycznych metod jest sposobem na to, żeby się przekonać :)
UsuńOoooo! coś dla mnie!!!! soczyste mięso, chrupiąca skórka...mmmm
OdpowiedzUsuń