niedziela, 27 stycznia 2013

Kurczak stir-fry z warzywami

Dziś nie będzie muffinek, bo jeszcze trochę a musiałbym zmienić nazwę bloga z Tomek gotuje na Tomek piecze muffinki ;) Dzisiaj proponuję prostego i szybkiego kurczaka stir-fry z warzywami. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące, świetne gdy dbamy o linię. A do tego pełne smaku i aromatów od razu kojarzących się z Azją. No dobrze, nie ma co gadać, trzeba gotować :)


Składniki (1 porcja):
100g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
50g fasolki szparagowej (mrożonej)
10cm kawałek pora
3-4cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sok z połowy limonki
2 liście limonki kafir (można zastąpić otartą skórką z limonki)
Przygotowanie:
Ponieważ dania typu stir-fry przygotowuje się szybko warto najpierw przygotować sobie wszystkie składniki. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na 3 części, a następnie w plasterki. Pora i imbir kroimy w słupki, a czosnek w cienkie plasterki.
Na patelni (świetny będzie wok, jeśli mamy) rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia, która nadaje się do smażenia. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka i podsmażamy, aż złapie złotego koloru. Następnie dorzucamy imbir, czosnek i pora. Przesmażamy przez 2-3 minuty, żeby por zmiękł i dorzucamy resztę składników, czyli fasolkę i paprykę. Doprawiamy sosami sojowym i rybnym, sokiem z limonki i drobno pokruszonymi liśćmi limonki, które można zastąpić skórką. Przesmażamy przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje. Gdy danie jest gotowe dodajemy olej sezamowy i już nie smażymy. 
Możemy podawać jako samodzielne danie lub z ryżem. Naturalnym składnikiem w takim daniu jest też ostra papryczka, której u mnie tym razem akurat nie było, mimo że przepadam za ostrymi daniami. Jeśli chcemy dodać chili to wrzućmy je na patelnię w tym samym czasie co imbir i czosnek. 




11 komentarzy:

  1. Ale smakowitości, jak zwykle zresztą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tomek, piękne to danie, chętnie zamieniłabym się za mój dzisiejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! A jutro do tego zaczyna się tydzień azjatycki w lidlu i można uzupełnić zapasy!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne zdjecia!:)
    zdrowo, pożywnie i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne dla mnie!:) 100% trafiłeś w moje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takiego kurczaka, idealny sam w sobie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm wygląda obłędnie. Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki kurczak mi pasuje, łatwy w przygotowaniu, o wyrazistym smaku i do tego od razu z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie jedzenie, z resztą często się pojawia u mnie na stole :-) Wyrazisty smak, soczysty kurczak... Nic tylko jeść :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dania tego typu są świetne. Ekspresowe w przygotowaniu, do tego jakże smaczne:) A muffinek nigdy za wiele ;P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...