sobota, 26 stycznia 2013

Muffinki gruszkowe z kardamonem i białą czekoladą

Dziś po raz kolejny spotkaliśmy się w wirtualnej kuchni. Tematem przewodnim były muffinki z gruszkami. Zanudzę Was przepisami na muffinki, bo w tym tygodniu to już trzeci, ale może jakoś wytrzymacie ;) Moja propozycja to muffinki z dodatkiem kardamonu i białej czekolady. Dzięki gruszkom są bardzo wilgotne i długo pozostają świeże. Biała czekolada częściowo się roztapia i wsiąka w ciasto, a częściowo zostaje w kawałkach. Do tego wszystkiego aromat kardamonu, który świetnie skomponował się z resztą składników. Przez dodatek owoców ciasto jest dość ciężkie, przez co nie rośnie tak mocno jak przy innych muffinkach, a może nawet lekko opaść po wyjęciu z piekarnika, ale nie przejmujmy się tym, bo nie robi się zakalec.
Razem ze mną dziś gruszkowe muffiny wyczarowały:

Składniki (12 sztuk - niedużych):
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 ziarna kardamonu
1 spora gruszka
60g białej czekolady
Przygotowanie:
Kardamon wyłuskujemy ze strączków i rozcieramy w moździerzu. Jeśli używamy mielonego kardamonu to potrzebne nam będzie około 1/3 łyżeczki. Kardamon mieszamy z resztą suchych składników. Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można ją obrać, ale nie jest to konieczne. Mieszamy ją z jajkiem, mlekiem i olejem roślinnym. Jeśli gruszka jest bardzo soczysta warto zmniejszyć ilość mleka, żeby masa nie wyszła zbyt płynna. Do wymieszanych mokrych składników wsypujemy suche oraz pokrojoną w małe kawałki białą czekoladę. Całość mieszamy niezbyt długo, tyle żeby nie było widać suchej mąki. Wykładamy do foremki wyłożonej papilotkami i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się z wierzchu. Można sprawdzić patyczkiem, ale pamiętajmy, że muffinki są mocno wilgotne, więc patyczek nie będzie do końca suchy. Ma na nim tylko nie być surowego ciasta.



6 komentarzy:

  1. Kardamon! Te muffiny musiały pachnieć obłędnie... nie mówiąc już o smaku :) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie kardamonu z białą czekoladą. Z gruszkami musiało smakować wybornie :)

    Maggie nie dała rady tym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, kardamon, gruszki, biała czekolada... i do tego wszystko w muffinach, świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kardamon, odkryłam go dopiero w tamtym roku. ostatnio piłam kakao z kardamonem i aż zakołowało mi się w głowie z rozkoszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadmiar gruszek:) z kardamonem jeszcze nie robiłam a biała czekolada brzmi kusząco, zdobyłam nawet taką specjalną dla mojego Alergika, więc wyczarują coś podobnego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam przepisy na Twoje muffiny, zawsze są takie ,,mokre" i rozpływają się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...