środa, 3 października 2012

Babeczki ziemniaczane z niespodzianką

Początkowo miały to być gofry ziemniaczane, bo trafiłem na zdjęcie takich i strasznie mi się spodobały. Niestety gofrownica nie do końca chciała współpracować z ziemniakami, więc zarzuciłem ten pomysł. Ale została mi gotowa masa, więc musiałem z niej coś zrobić. Padło na babeczki ziemniaczane nadziewane w środku żółtym serem. Właściwie są to placki ziemniaczane tylko w nowej odsłonie, ale muszę przyznać, że były pyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Składniki (4 sztuki):
2 spore ziemniaki
1 mała cebulka
1 łyżka mąki
1 jajko
sól, pieprz, majeranek
80g startego żółtego sera
1 łyżka oliwy
 
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach i odciskamy, żeby pozbyć się nadmiaru wody, trzeba to zrobić dość dokładnie, bo masa będzie zbyt rzadka, a ziemniaki i tak w trakcie przygotowań puszczą jeszcze wodę. Cebulę ścieramy do odsączonych ziemniaków na najdrobniejszych oczkach. Można ją też bardzo drobno pokroić. Dodajemy jajko, mąkę, oliwę i przyprawy. Całość mieszamy i nakładamy po łyżce do foremek na muffinki. Formujemy dołek, w który wkładamy starty ser. Całość zakrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. 







30 komentarzy:

  1. Genialny pomysł! Uwielbiam wszystko, co z ziemniaków, ale babeczki podobają mi się tym bardziej, że są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł :-) Trochę tak jak babka ziemniaczana, tylko w wersji mini i zamiast boczku żółty ser.
    Czasem przez przypadek wychodzą fajne dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. bomba! wyszły ci super babeczki;) całe szczęście, że gofrownica nie chciała współpracować:D extra pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, aż od razu by się taka złapało i zjadło:). Co Tomek, widzimy Cię w kolejnej edycji Master Chef'a?

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajowe, można pewnie czymś innym też nadziewać , np boczusiem:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak! Jestem za wkładką z boczku :)
      Tomku, pomyśl o tym kolejnym razem.

      Serdecznie Cię pozdrawiam,
      E.

      Usuń
    2. Jestem boczkoholikiem, więc w to mi graj :)

      Usuń
  6. nie wątpię, że były pyszne. Ziemniaki są genialne w ogóle. o ile to nie tradycyjne podanie prosto z wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu mam straszną fazę na ziemniaki, mógłbym je jeść na okragło :)

      Usuń
  7. Robiłam kiedyś coś podobnego tylko z dodatkiem... parówki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za parówkami nie przepadam, ale myślę, że dodatek jakiejś dobrej kiełbaski to jak najbardziej :)

      Usuń
  8. podoba mi się ten pomysł-alternatywa dla babki ziemniacznej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam podobne i wierzę że to jest rewelacyjny smak! zazdroszczę uczty ziemniaczanej :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam super..widzę że foremki Cię cały czas inspirują;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, foremki ciągle idą w ruch, zdecydowanie muszę je częściej wykorzystywać właśnie do takich wytrawnych dań :)

      Usuń
  11. Takiego czegoś jeszcze nie smakowałam ! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, lubię takie ziemniaczane cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ziemniaki i ser. Zapiekane. Czy może być coś smaczniejszego???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po propozycjach dziewczyn doszedłem do wniosku, że jednak tak, ziemniaki, ser i boczek, zapiekane razem i jestem w niebie :)

      Usuń
  14. ubóstwiam ziemniaki pod każdą postacią, więc przepis jak najbardziej na plus ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. jestes bardzo twórczy :) fajny pomysł i podoba mi się, że nie płaczesz nad rozlanym mlekiem, tylko kombinujesz i wychodzi z tego cos pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie przyszedł mi do głowy pomysł, że zjadłabym takie babeczki, wygooglowałam przepis i proszę bardzo - wszystko podane jak na tacy. Dziś wypróbuję, już na samą myśl robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...