niedziela, 11 listopada 2012

Mus z dyni na 2 sposoby

Jak już wspominałem zakupiłem malutką, 10 kilową dynię. Większość z niej przerobiłem na mus, żeby w zimie móc piec dyniowe muffinki i inne cuda ;) Jest przy tym trochę roboty i trzeba mieć trochę pary w rękach, ale myślę, że warto. Zwłaszcza, że to ostatni dzwonek, bo po wysypie dyń na Halloween zaczynają teraz znikać ze sklepów. Dodatkowym atutem jest to, że można je teraz kupić nawet za kilkadziesiąt groszy za kilogram, czyli praktycznie za bezcen. 


Składniki (12 słoików):
1 duża dynia
12 słoików
Przygotowanie:
Ponieważ zależało mi na tym, żeby mus był wszechstronny zrobiłem go bez żadnych dodatków i bez cukru. Zdaję sobie sprawę z tego, że przetwory bez cukru mogą być mniej trwałe, bo właściwie nie są zakonserwowane niczym innym poza pasteryzacją. 
Dynię obieramy i pozbawiamy pestek, które można wysuszyć i wykorzystać później do innych dań. Część, mniej więcej 1/4 w moim przypadku, kroimy we w miarę równą kostkę o boku około 1cm. Wrzucamy do naczynia do zapiekania, dolewamy około 100ml wody, zakrywamy i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 1,5h. Pod koniec pieczenia, na jakieś 15-20 minut odkrywamy dynię, żeby nadmiar wody mógł odparować. W trakcie pieczenia nie mieszamy, żeby nie uszkodzić kawałków.
Resztę dyni rozdrabniamy w dowolny sposób, im mniejsze kawałki tym lepiej. Wrzucamy do dużego garnka i dolewamy ok. 150ml wody. Dusimy pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać. Następnie odkrywamy i gotujemy przez około 1,5h na niewielkim ogniu, aż całość zacznie gęstnieć. U mnie całość zredukowała się o 1/3, a mimo tego mus nadal jest dość rzadki. 
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 10 minut. Pokrywki gotujemy przez 10 minut. Gorący mus przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Następnie słoiki wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości i pasteryzujemy przez minimum 30 minut od zagotowania. Gotowe odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. 
Ponieważ mus nie zawiera cukru pasteryzowałem go długo, żeby mieć pewność, że mi się nie zepsuje. Oba rodzaje musu różnią się przede wszystkim konsystencją. Mus z piekarnika ma wyraźne kawałki dyni, jest dużo gęstszy, ale trzeba uważać, bo może się momentami przyrumienić. Jest też mniej wydajny, z naprawdę sporej ilości dyni wyszły tylko 3 małe słoiczki. Mus gotowany jest rzadszy i konsystencją przypomina dżem, dynia w większości rozpada się na miazgę, pozostają nieliczne kawałki. Oba mają w planach różne zastosowanie. Rzadszy jest przewidziany do ciast i muffinek, zaś ten gęsty z kawałkami dyni do nadziewania bułeczek i pierogów.



24 komentarze:

  1. u mnie już mus zrobiony po raz drugi :) pierwszy się skończył!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam wielgachną dynię i ciągle dumam, co by tu z niej... Może skuszę się na Twój pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić parę słoiczków, a później w środku zimy upiec dyniowe ciasto ;)

      Usuń
  3. piękny kolor musu ;)
    widzę, że dynię przerabiasz pełną parą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś w tym roku wyjątkowo często mam dynię na tapecie :)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadlam musu z dyni,a tym bardziej nie robilam-wykonales kawal dobrej roboty,bedziesz mial z czego tworzyc zima:) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że mus sam w sobie nie jest zbyt smaczny, gdyby był z cukrem pewnie byłby lepszy, ale w sumie nie chodziło mi o to, żeby go jeść samego, tylko używać jak dynię do innych dań :)

      Usuń
  5. ja dodaje do dyni jablka, a do musu skorke z pomaranczy lub cytryny.. lub robie mus z imbirem.. probowaliscie taki mus z jogurtem naturalnym? uwielbiam go :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia z jabłkiem super sprawa, jadłam i jestem zachwycona :)

      Usuń
    2. Z jabłkiem nie próbowałem, ale chętnie się skuszę, zwłaszcza że z jabłkami jest o tyle łatwiej, że można je przez cały rok kupić ;)
      Myślałem o tym, żeby zrobić mus z imbirem, ale doszedłem do wniosku, że zrobię czysty, a imbir zawsze mogę dodać :)

      Usuń
  6. Nigdy nie robiłam musu z dyni,a widzę że warto wypróbować ten przepis i mieć takie zapas w spiżarni:)pozdrawiam Mariola.

    OdpowiedzUsuń
  7. A tutaj podsuwam mały pomysł: zamroziłam swój mus. Ostatnio potrzebowałam do ciasta i muszę przyznać, że rozmrożony tez smakuje dobrze. No i się nie psuje :)
    Miłego dyniowania! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożenie jest na pewno szybsze, bo odpada cała zabawa z pasteryzowaniem i słoikami, ale mam za mały zamrażalnik na wszystko co z chęcią bym w nim mroził ;)

      Usuń
  8. How can i add the Google Analytics code into a Joomla website?



    Feel free to surf to my weblog nude.xitti.com
    Also see my website > paxil lawsuit settlements

    OdpowiedzUsuń
  9. A webiste to have more people to visit my blogger site?


    Feel free to visit my weblog: vaginal mesh lawsuits

    OdpowiedzUsuń
  10. Yes! Finally someone writes about dental.

    Here is my web blog PBA

    OdpowiedzUsuń
  11. Gardening and Topsoil Free Landscape Design Tips For
    Fall Planting And Mulching!

    Feel free to visit my webpage; news-asahi.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Its like you read my thoughts! You appear to know so much about this,
    such as you wrote the e-book in it or something.
    I think that you simply could do with a few p.
    c. to drive the message house a bit, but instead of that, this
    is excellent blog. A fantastic read. I'll certainly be back.

    Here is my page ... Http://keskinmt2.Com

    OdpowiedzUsuń
  13. Good info. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon).
    I have book-marked it for later!

    Check out my site American Health

    OdpowiedzUsuń
  14. Hey! This post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

    Here is my webpage Is.Gd

    OdpowiedzUsuń
  15. I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to
    come here and visit more often. Did you hire out
    a designer to create your theme? Superb work!

    Feel free to visit my site :: http://sandvallstarwedding.com/cheap-dental-plans-for-bright-healthy-smile
    Also see my web site :: Root Canal

    OdpowiedzUsuń
  16. Premature babies at risk of ill health in later life, research suggests

    Here is my page - pregnancy tips

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...