sobota, 13 października 2012

Bazyliowy mus czekoladowy

Rzadko przygotowuję desery, jak już pewnie zdążyliście zauważyć. Czasem coś upiekę, ale typowych deserów raczej nie robię. Pewnie gdybym miał jakieś grono odbiorców moich kulinarnych eksperymentów to zacząłbym się realizować w deserach, a że gotuję tylko dla siebie to nie ma to zbytniego sensu. Ale mus czekoladowy z dodatkiem bazylii musiałem zrobić. Inspiracją do tego był MasterChef sprzed 3 tygodni, kiedy zawodnicy mieli do przygotowania deser z czekoladą. Wymyśliłem wtedy, że ja bym zrobił mus czekoladowy z dodatkiem bazylii. I jak wymyśliłem tak zrobiłem. Wyszedł bardzo ciekawy i smaczny, ale chyba trochę za mało bazyliowy, następnym razem dodam więcej bazylii. Zrobiłem wersję z samym jajkiem, bez śmietany. Jest lżejsza, ale wiadomo, że śmietana dodaje kremowości i smaku.

Składniki (2 nieduże porcje):
1 jajko (duże lub 2 małe)
50g gorzkiej czekolady
20g masła
1 łyżeczka cukru
pół garści liści bazylii (można dodać więcej)
sól
 
Przygotowanie:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie ucieramy w moździerzu bazylię z cukrem. Cukier pomaga rozetrzeć liście na drobną papkę. Można je rozdrobnić w dowolny inny sposób, zmiksować lub nawet drobno posiekać. Do przestudzonej czekolady dodajemy żółtko i bazylię, dokładnie mieszamy. Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. 1/3 piany dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy, żeby rozrzedzić trochę masę. Następnie dodajemy resztę piany i mieszamy delikatnie, żeby całość nie opadła. Rozkładamy do pucharków i wkładamy do lodówki, żeby masa się związała.
Jeśli chcemy zrobić mus z bitą śmietaną to ubitą kremówkę mieszamy z czekoladą, a dopiero na koniec z ubitym białkiem. Warto użyć jajek z dobrego źródła, bo będziemy je jeść na surowo. I oczywiście sparzyć przed użyciem.




12 komentarzy:

  1. Na pewno był pyszny, kusisz oj kusisz ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. bazylia i czekolada? odważne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie bazylii z czekoladą. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealnie wyszedł:) wiesz, jeszcze nie jadłam takiego połączenia :) dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mhm ciekawe:) Ostatnio myślałam nad zrobieniem musu czekoladowego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie łączyłam czekolady z bazylią - interesujące

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekolada z chilli to znam ale z bazylią;-)? Teraz jak się zastanawiam to myślę,że było dobre:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. mus wygląda przepięknie, ja robię czasami z białej czekolady

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość że zdrowo to do tego jeszcze pysznie się prezentuje ten deser. Polecam wykorzystanie jakiegoś przepisu z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl jeśli lubisz robić desery z wykorzystaniem czekolady. Ja często tam zaglądam i cały czas coś nowego przygotowuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...