piątek, 8 marca 2013

Roladki ze szpinakiem

Ostatnio pomieszkuje u mnie babcia. Z tej okazji chińszczyzna i różne dziwne eksperymenty zostały zawieszone, a na ich miejsce weszły dania bardziej klasyczne, pozbawione dużych ilości ostrych papryczek ;) Jednym z nich są roladki z kurczaka nadziewane twarogiem i szpinakiem. Kiedyś już prezentowałem roladkę nadziewaną twarogiem, wtedy była tylko z czosnkiem, a całość była z piekarnika (klik). Dzisiejsza jest bardziej tradycyjna, bo z patelni z prostym sosem.


Składniki (2 porcje):
200g piersi z kurczaka
100g twarogu
50g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
ok. 150ml bulionu
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Twaróg mieszamy z połową drobno posiekanego szpinaku. Czosnek drobno kroimy i rozcieramy nożem na pastę. Dodajemy do nadzienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka (na 2 porcje wystarczy jedna gruba pierś) kroimy na 2 połówki. Każdą dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Na środku rozkładamy nadzienie i całość staramy się zawinąć jak najdokładniej. Jeśli obawiamy się, że roladki się rozpadną można je związać sznurkiem. Zawinięte roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Najlepiej zacząć od obsmażenia boków, wtedy mięso się zetnie i roladki się, tak jakby, zamkną, dzięki czemu nie powinno wypływać nadzienie. Gdy są już rumiane ze wszystkich stron dodajemy resztę przesiekanego szpinaku i przesmażamy aż zmięknie (1-2 minuty). Następnie wlewamy bulion i całość dusimy przez około 10 minut, żeby roladki doszły w środku. Od czasu do czasu warto je odwrócić. Na koniec dodajemy śmietanę, która w połączeniu z mąką powinna utworzyć zawiesisty sosik. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie z ziemniakami. 






8 komentarzy:

  1. Pyszne takie roladki, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe danie! ja wczoraj robiłam coś podobnego tylko roladki faszerowałam świeżym szpinakiem, ricottą, cebulką, czosnkiem i drobno posiekanym boczkiem:D paluszki lizać:D

    OdpowiedzUsuń
  3. to są moje smaki. Uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. :) Nie wiem, czy moja babcia pokusiła by się na szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło..może babcia sprzeda Ci swoje cenne triki i porady, a może nawet pogotujecie coś razem :). Ja uwielbiam być z babcią w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...