czwartek, 28 marca 2013

Muffiny z kapustą i grzybami


Dziś mam dla Was przepis na wytrawne muffiny. Długo zastanawiałem się co dodać do środka, rozważałem różne kombinacje, aż w końcu naszło mnie na nadzienie z kapusty i pieczarek. Właściwie nie jest to nadzienie, bo całość jest wymieszana, ale przygotowuje się je dokładnie tak samo jak nadzienie do pierogów z kapustą i grzybami. Zapachy dochodzące z piekarnika od razu skojarzyły mi się ze świętami. Wprawdzie za parę dni Wielkanoc, a kapusta i grzyby to smaki typowe do Bożego Narodzenia, ale wiecie, że u mnie na blogu przez cały rok jest misz masz smaków. Jeśli lubicie kapustę z grzybami to spróbujcie jej w takiej wersji, zawsze to ciekawa odmiana :)


Składniki (12 niedużych sztuk):
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody (płaska)
1 jajko
50ml + 2 łyżki oleju
75ml mleka
200g kapusty kiszonej
200g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, następnie podsmażamy ją na 2 łyżkach oleju. W tym czasie kroimy pieczarki w półplasterki (moje były nieduże), dorzucamy do zeszklonej cebuli. Całość doprawiamy solą i smażymy przez kilka minut na dużym ogniu, żeby pieczarki złapały złotego koloru. Dzięki temu grzyby nabiorą więcej smaku. Kiedy pieczarki są już podsmażone dorzucamy przesiekaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i zostawiamy do wystudzenia. 
Jajko mieszamy z olejem i mlekiem. Doprawiamy solą (ok. pół łyżeczki) i pieprzem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i całość mieszamy na tyle, żeby nie było widać mąki. Dorzucamy wystudzoną kapustę z pieczarkami i mieszamy. Gotową masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut, aż muffiny zarumienią się z wierzchu. 




10 komentarzy:

  1. Super te muffinki, nie jadłam jeszcze na słono ale te wyglądaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! :) nie próbowałam muffinek inaczej niż na słodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są świetnym daniem na 2 śniadanie/lunch :)

      Usuń
  3. Fajne!!!Wytrawne muffinki są dobrą przekąską na lunchową przerwę-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, też najbardziej lubię je jako lunch albo 2 śniadanie :)

      Usuń
  4. bardzo fajny pomysł :) ciekawa jaka by była reakcja rodzinki jakby tak na Wigilię obok pierogów postawić takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak spróbować w najbliższe święta ;)

      Usuń
  5. Tomku, chyba tak wpłynęła na Ciebie pogoda, że bliżej Ci do Bozego Narodzenia niż do Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio nawet nie ogarniam jaki jest dzień tygodnia, więc pomieszanie świąt to nic wielkiego ;)

      Usuń
  6. Czy przy tych mufinach jest taka sama zasada jak przy tych na słodko ze trzeba ok 2/3 foremki nakladac? Duzo one wyrastaja?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...