czwartek, 28 marca 2013

Muffiny z kapustą i grzybami


Dziś mam dla Was przepis na wytrawne muffiny. Długo zastanawiałem się co dodać do środka, rozważałem różne kombinacje, aż w końcu naszło mnie na nadzienie z kapusty i pieczarek. Właściwie nie jest to nadzienie, bo całość jest wymieszana, ale przygotowuje się je dokładnie tak samo jak nadzienie do pierogów z kapustą i grzybami. Zapachy dochodzące z piekarnika od razu skojarzyły mi się ze świętami. Wprawdzie za parę dni Wielkanoc, a kapusta i grzyby to smaki typowe do Bożego Narodzenia, ale wiecie, że u mnie na blogu przez cały rok jest misz masz smaków. Jeśli lubicie kapustę z grzybami to spróbujcie jej w takiej wersji, zawsze to ciekawa odmiana :)


Składniki (12 niedużych sztuk):
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody (płaska)
1 jajko
50ml + 2 łyżki oleju
75ml mleka
200g kapusty kiszonej
200g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, następnie podsmażamy ją na 2 łyżkach oleju. W tym czasie kroimy pieczarki w półplasterki (moje były nieduże), dorzucamy do zeszklonej cebuli. Całość doprawiamy solą i smażymy przez kilka minut na dużym ogniu, żeby pieczarki złapały złotego koloru. Dzięki temu grzyby nabiorą więcej smaku. Kiedy pieczarki są już podsmażone dorzucamy przesiekaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i zostawiamy do wystudzenia. 
Jajko mieszamy z olejem i mlekiem. Doprawiamy solą (ok. pół łyżeczki) i pieprzem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i całość mieszamy na tyle, żeby nie było widać mąki. Dorzucamy wystudzoną kapustę z pieczarkami i mieszamy. Gotową masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut, aż muffiny zarumienią się z wierzchu. 




15 komentarzy:

  1. Super te muffinki, nie jadłam jeszcze na słono ale te wyglądaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! :) nie próbowałam muffinek inaczej niż na słodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są świetnym daniem na 2 śniadanie/lunch :)

      Usuń
  3. Fajne!!!Wytrawne muffinki są dobrą przekąską na lunchową przerwę-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, też najbardziej lubię je jako lunch albo 2 śniadanie :)

      Usuń
  4. bardzo fajny pomysł :) ciekawa jaka by była reakcja rodzinki jakby tak na Wigilię obok pierogów postawić takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak spróbować w najbliższe święta ;)

      Usuń
  5. Tomku, chyba tak wpłynęła na Ciebie pogoda, że bliżej Ci do Bozego Narodzenia niż do Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio nawet nie ogarniam jaki jest dzień tygodnia, więc pomieszanie świąt to nic wielkiego ;)

      Usuń
  6. Czy przy tych mufinach jest taka sama zasada jak przy tych na słodko ze trzeba ok 2/3 foremki nakladac? Duzo one wyrastaja?

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  9. warto było zajrzec na tego bloga

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakby pierogi ale jednak muffiny haha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...