Nie pamiętam już kiedy robiłem klopsiki w sosie, bardzo je lubię, ale jakimś cudem od dawna nie gościły na moim stole. Postanowiłem to nadrobić i dzięki temu na moim talerzu wylądowały klopsiki w jednym z bardziej tradycyjnych sosów, czyli koperkowym. Początkowo chciałem zrobić klopsiki wieprzowe, ale ostatecznie w sklepie bardziej zachęcająco wyglądało mięso z indyka, więc są indycze. Pierwszy raz robiłem klopsiki z indyka. Obawiałem się, że mogą być suche, ale mięso z udźca, które kupiłem pod nazwą gulaszowego, okazało się bardzo soczyste i delikatne.
Składniki (8 sztuk - 4 porcje):
500g mięsa z indyka
1 jajko
1 marchewka
1 pęczek koperku
50ml śmietanki 18%
2 łyżeczki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kupiłem mięso w kawałkach i zmieliłem w domu, ale jeśli mamy dostęp do sprawdzonego mielonego mięsa to można kupić od razu zmielone. Połowę marchewki tarkujemy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Drugą połowę tarkujemy na grubych oczkach, następnie dodamy ją do sosu. Do mięsa dodajemy 1/3 posiekanego koperku, jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy klopsiki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju. Tradycyjne jak przy każdym mielonym mięsie warto formować mięso zwilżonymi rękami, dzięki czemu się nie lepi. Klopsiki rumienimy przynajmniej z dwóch stron i przekładamy do garnka pozbywając się nadmiaru oleju. Zalewamy wodą (jeśli mamy warto użyć bulionu), dodajemy marchewkę, doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę. Zdejmujemy garnek z ognia. W miseczce dokładnie mieszamy śmietankę z mąką, którą następnie hartujemy dodając stopniowo gorący sos. Zahartowaną śmietanę z mąką wlewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek, nie gotujemy, żeby koperek nie stracił koloru. Podajemy tak jak lubimy, z ziemniakami, kaszą, ryżem czy nawet makaronem.
Uwielbiam klopsiki, czy to w sosie koperkowym czy pomidorowym:-) Pyszny miałeś obiad:-)
OdpowiedzUsuńMniam, tylko mi smaka narobiłeś. W sosie koperkowym jeszcze nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz koperek to polecam spróbować, świetnie pasuje do różnego mięsa :)
UsuńPychotka :)) Uwielbiam sos koperkowy do mięsa :)
OdpowiedzUsuńjak nie przepadam za klopsikami, tak na te chyba się skuszę. Wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńGdyby nie tak śmietana i mąka to nawet byłyby zdrowe i dietetyczne ;)
Usuńpyszna klasyka:) uwielbiam klopciki, a szczególnie w takim koperkowym sosiku:)
OdpowiedzUsuńJa też je lubię. Też ostatnio były i u mnie :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną taki obiad!
OdpowiedzUsuńjak u mamy :) zapomniałam o tym wspaniałym sosie koperkowym. zrobię sobie choćby do moczenia chleba hihih :)
OdpowiedzUsuńTeż go dawno nie jadłem, miło było przypomnieć sobie ten smak :)
UsuńKlasyka i to bardzo lubiana. Ja jednak wolę pulpety w sosie koperkowym, są delikatniejsze:)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że dla mnie klopsiki i pulpety to właściwie to samo ;) Możliwe, że chodzi o dodatek bułki, szczerze powiedziawszy normalnie bym ją dodał, ale zapomniałem, przypomniało mi się, kiedy klopsiki były już ulepione ;)
Usuńchyba takie z marchewką zrobię :) poza tym uwielbiam Twojego bloga! :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńPyszności :) z chęcią zjadłabym na obiadek :) ale najbardziej lubię w sosiku pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńW pomidorowym też lubię, ale mojemu żołądkowi jednak bliższe są w białych sosach :)
UsuńAle mi smaku narobiles Tomku-super propozycja obiadowa,ktora,jesli pozwolisz zaserwuje swoim domownikom.Aga
OdpowiedzUsuńAleż oczywiście, mam nadzieję, że będzie im smakowało :)
UsuńTomciu przygarnij mnie na te klopsiki :-)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, mam jeszcze w lodówce ;)
UsuńJak zawsze - pysznie i domowo :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe klopsiki. Też je lubię, ale jakoś do mnie dotarło, że też je rzadko robię :(
OdpowiedzUsuń