czwartek, 6 grudnia 2012

Klopsiki w sosie koperkowym

Nie pamiętam już kiedy robiłem klopsiki w sosie, bardzo je lubię, ale jakimś cudem od dawna nie gościły na moim stole. Postanowiłem to nadrobić i dzięki temu na moim talerzu wylądowały klopsiki w jednym z bardziej tradycyjnych sosów, czyli koperkowym. Początkowo chciałem zrobić klopsiki wieprzowe, ale ostatecznie w sklepie bardziej zachęcająco wyglądało mięso z indyka, więc są indycze. Pierwszy raz robiłem klopsiki z indyka. Obawiałem się, że mogą być suche, ale mięso z udźca, które kupiłem pod nazwą gulaszowego, okazało się bardzo soczyste i delikatne. 


Składniki (8 sztuk - 4 porcje):
500g mięsa z indyka
1 jajko
1 marchewka
1 pęczek koperku
50ml śmietanki 18%
2 łyżeczki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kupiłem mięso w kawałkach i zmieliłem w domu, ale jeśli mamy dostęp do sprawdzonego mielonego mięsa to można kupić od razu zmielone. Połowę marchewki tarkujemy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Drugą połowę tarkujemy na grubych oczkach, następnie dodamy ją do sosu. Do mięsa dodajemy 1/3 posiekanego koperku, jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy klopsiki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju. Tradycyjne jak przy każdym mielonym mięsie warto formować mięso zwilżonymi rękami, dzięki czemu się nie lepi. Klopsiki rumienimy przynajmniej z dwóch stron i przekładamy do garnka pozbywając się nadmiaru oleju. Zalewamy wodą (jeśli mamy warto użyć bulionu), dodajemy marchewkę, doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę. Zdejmujemy garnek z ognia. W miseczce dokładnie mieszamy śmietankę z mąką, którą następnie hartujemy dodając stopniowo gorący sos. Zahartowaną śmietanę z mąką wlewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek, nie gotujemy, żeby koperek nie stracił koloru. Podajemy tak jak lubimy, z ziemniakami, kaszą, ryżem czy nawet makaronem.




23 komentarze:

  1. Uwielbiam klopsiki, czy to w sosie koperkowym czy pomidorowym:-) Pyszny miałeś obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, tylko mi smaka narobiłeś. W sosie koperkowym jeszcze nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz koperek to polecam spróbować, świetnie pasuje do różnego mięsa :)

      Usuń
  3. Pychotka :)) Uwielbiam sos koperkowy do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak nie przepadam za klopsikami, tak na te chyba się skuszę. Wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby nie tak śmietana i mąka to nawet byłyby zdrowe i dietetyczne ;)

      Usuń
  5. pyszna klasyka:) uwielbiam klopciki, a szczególnie w takim koperkowym sosiku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też je lubię. Też ostatnio były i u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak u mamy :) zapomniałam o tym wspaniałym sosie koperkowym. zrobię sobie choćby do moczenia chleba hihih :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też go dawno nie jadłem, miło było przypomnieć sobie ten smak :)

      Usuń
  8. Klasyka i to bardzo lubiana. Ja jednak wolę pulpety w sosie koperkowym, są delikatniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że dla mnie klopsiki i pulpety to właściwie to samo ;) Możliwe, że chodzi o dodatek bułki, szczerze powiedziawszy normalnie bym ją dodał, ale zapomniałem, przypomniało mi się, kiedy klopsiki były już ulepione ;)

      Usuń
  9. chyba takie z marchewką zrobię :) poza tym uwielbiam Twojego bloga! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności :) z chęcią zjadłabym na obiadek :) ale najbardziej lubię w sosiku pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pomidorowym też lubię, ale mojemu żołądkowi jednak bliższe są w białych sosach :)

      Usuń
  11. Ale mi smaku narobiles Tomku-super propozycja obiadowa,ktora,jesli pozwolisz zaserwuje swoim domownikom.Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście, mam nadzieję, że będzie im smakowało :)

      Usuń
  12. Tomciu przygarnij mnie na te klopsiki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zawsze - pysznie i domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczne i zdrowe klopsiki. Też je lubię, ale jakoś do mnie dotarło, że też je rzadko robię :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...