Dzisiaj szybka i prosta propozycja na przekąskę lub lunch, którą możemy przygotować wykorzystując resztki pieczonego kurczaka. Inspiracją był dla mnie pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego indyka. W telewizji leci teraz mnóstwo świątecznych programów kulinarnych i w jednym z nich trafiłem na taką kanapkę. Tam wprawdzie była smażona na patelni, a moja jest z piekarnika, ale gdybym miał inne pieczywo pewnie też bym ją usmażył. Na szczęście pieczona jest równie smaczna, a dodatkowo zdrowsza.
Składniki (1 porcja):
kawałek bagietki lub 2 kromki chleba
kawałek pieczonego kurczaka
kozi ser
żurawina do mięs (niestety kupna)
Przygotowanie:
Zaczynamy od bardzo mocnego rozgrzania piekarnika. W czasie, gdy piekarnik się rozgrzewa przygotowujemy kanapkę. Na obie strony pieczywa nakładamy kozi ser, który później sklei nam całość. Użyłem koziego sera pleśniowego, ale można go zastąpić tak naprawdę dowolnym serem, pleśniowym lub zwykłym żółtym. Na serze układamy warstwę pieczonego kurczaka, a na nim żurawinę. Przykrywamy drugą połówką bagietki i dokładnie przyciskamy. Wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż pieczywo zrobi się chrupkie, a ser się stopi.
A Ty musisz tak kusić już z samego rana ;p
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńpychaaa!!! z tą żurawinką musiało smakować wybitnie!
OdpowiedzUsuńDodatek żurawiny to super pomysł. Pyszna kanapka ze zdrowym dodatkiem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPorządna, smaczna kanapka :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńzapakuj proszę i wyślij kurierem do mojej pracy. bo umieram z głodu! :)
OdpowiedzUsuńTomku,zbyt smacznie jest na Twoim blogu hahah:)Czasu mi zabraknie na wyprobowanie wszystkiego,co bym chciala z Twoich propozycji.Aga
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńmmm ;) kanapka prezentuje się super smacznie!
OdpowiedzUsuńzjadłabym z ochotą ;)
Idealne połączeni! Żurawina z serem! Ja bym tylko kozi zamieniła na owczego oscypka ;) Takie kanapki to mogę zjadać :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, pycha!
OdpowiedzUsuń