piątek, 14 grudnia 2012

Łosoś po azjatycku z makaronem stir-fry

Dziś zapraszam na rybkę w stylu azjatyckim podaną z makaronem ryżowym. Smaki są bardzo proste, ale dobrze komponują się z rybą i makaronem, a do tego danie jest szybkie w przygotowaniu. Mój łosoś marynował się przez prawie 24h, ale nie jest to konieczne. Spowodowane to było brakiem czasu, żeby przyrządzić go tego samego dnia, a nie tym, żeby nabrał więcej smaku. Spokojnie wystarczy godzina, a nawet pół.


Składniki (1 porcja):
50g makaronu ryżowego
150g łososia
1 papryczka peperoni
2cm kawałek imbiru
skórka z limonki + sok z połowy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Łososia marynujemy w papryczkach pokrojonych w cienkie plasterki, imbirze pokrojonym w drobne słupki, skórce z limonki, sosie sojowym, sosie rybnym i oleju sezamowym. Jeśli rybę będziemy marynować przez krótki czas (godzina lub mniej) to od razu dodajemy sok z limonki. Jeśli planujemy zostawić rybę na noc w marynacie, wtedy sok z limonki dodajemy do marynaty dopiero pół godziny przed przygotowaniem ryby. 
Zamarynowanego łososia pozbawiamy większości chilli i imbiru (ale nie całego) i obsmażamy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Następnie zdejmujemy i trzymamy w cieple. W czasie, gdy smażymy łososia przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączony makaron wrzucamy na patelnię po łososiu, dodajemy marynatę, w której leżała ryba i całość podsmażamy intensywnie przez kilka minut na dużym ogniu, aż większość płynu odparuje, a makaron się lekko podsmaży. Podajemy z łososiem i kawałkiem limonki.



9 komentarzy:

  1. Lubie takie smaki,lososia w tym wydaniu nie jadlam,ale wyglada bardzo smacznie wiec pewnie sprobuje:) Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie ;)

    Zapraszam na Candy u mnie : http://recenzje-kiti.blogspot.com/2012/12/rozdanie-na-dobry-poczatek.html

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne smaki:) łosiek wygląda obłednie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy sposób, nigdy mi nie przyszło do głowy zrobić tak łososia. Pomysł godny naśladowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łososia uwielbiam, a i makaron ryżowy ostatnio pokochałam, więc czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczny kawał łososia,marynowanej ryby jeszcze nie robiłam i chyba ta fajny pomysł;myślę że ten przepis przyda mi się na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam łososia. Podziwiam Cie za chęć marynowania przez całą dobę. Nie wytrzymałabym tyle z pewnością! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam ochotę na takiego łososia, chyba zaraz wybiorę się do sklepu, ale zastanawiam się czy nie upiec go w piekarniku z ziemniaczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. łosoś ??? Zawsze !!! Fantastyczna propozycja!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...