sobota, 2 lutego 2013

Błyskawiczne "risotto" z groszkiem

Dziś mam dla Was przepis, którego właściwie miało tu nie być (stąd brak tradycyjnego zdjęcia składników). Przygotowałem to danie któregoś wieczora na kolację, kiedy wyjątkowo nie chciało mi się gotować, za to chciało mi się zjeść coś fajnego. Smak zaskoczył mnie tak pozytywnie, że postanowiłem się mimo wszystko podzielić z resztą świata. Tak naprawdę nie jest to risotto, dlatego jest w cudzysłowie. Po raz kolejny (klik) użyłem makaronu orzo, czyli tego w kształcie ziarenek ryżu. Dzięki temu nasze risotto robi się samo, a tak naprawdę jedyna praca jaką musimy wykonać przy tym daniu to pokrojenie cebuli w kostkę. Przepis sprawdzi się idealnie, kiedy wracamy potwornie głodni do domu po pracy. Przygotowania zajmują 5 minut, a później mamy akurat 10-12 minut na to, żeby się przebrać czy wziąć szybki prysznic.


Składniki (1 porcja):
1/2 szklanki makaronu orzo
1 i 1/4 szklanki bulionu (nie oszukujmy się, może być z kostki)
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 średnia cebula
50ml wytrawnego wermutu lub białego wina
1 łyżka śmietany 18%
ser grana padano (na oko ok. 25g)
1 łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż będzie miękka. Następnie dodajemy makaron i przesmażamy przez minutę. Dolewamy wino i odparowujemy. Następnie dolewamy bulion i wrzucamy mrożony groszek. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż makaron będzie miękki. Dużo zależy od makaronu, który akurat mamy, mój był gotowy po jakichś 12 minutach. Ilość bulionu też jest umowna, bo wszystko zależy od tego na jak silnym ogniu będziemy gotować, a nawet od średnicy naszego garnka czy patelni. Polecam proporcję 2,5 części płynu na 1 część makaronu. W razie potrzeby zawsze można trochę dolać. Gdy makaron jest gotowy zdejmujemy go z ognia, dodajemy śmietanę i starty ser, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


13 komentarzy:

  1. bardzo mi się podoba ten przepis!
    lubię takie szybkie dania, gdy człowieka dopada zmęczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście jestem zwolenniczką takich szybkich dań! Mam to po mojej mamie :) Ta to dopiero potrafi zaskoczyć człowieka! Nie dość, że pysznie to jeszcze w 5min :) Ja wychodzę z założenia,że można też i zdrowo. Fajny przepis, pyszne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, bardzo lubię groszek :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tomku,świetny przepis,poza serem mam wszystko nawet makaron orzo wiec pewnie zaraz "spreparuje"jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser zawsze można zastąpić jakimś innym żółtym serem, a nawet pominąć ;)

      Usuń
  5. Risotto zawsze kojarzy mi się z wakacjami we Włoszech. Tam smakowało najlepiej...Twoja wersja jest bardzo ciekawa i wydaje się apetyczna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się nie zgodzę z tym, że bulion może być z kostki. Szczególnie w daniu takim jak risotto gdzie bulion dodaje większość smaku musi to być dobry bulion. Taki z kostki zdecydowanie nie wchodzi w grę wg mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wychodzę z założenia, że domowy bulion jest najlepszy i takiego staram się używać. Ale nie zawsze mamy pod ręką bulion, a kiedy robimy takie danie na szybko to kostka nas nie zabije ;)

      Usuń
    2. I dlatego ja raz na jakiś czas gotuję duży garnek pełen bulionu i w mniejszych porcjach mrożę go. Wtedy nawet do dania na szybko mam dostępny dobry, domowy bulion :)

      Usuń
  7. uwielbiam risotto ;) z groszkiem musi być pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł , moja córa uwielbia ten makaron.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na obiad lubię zjeść risotto!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...