niedziela, 3 lutego 2013

Sorbet z mango

Ostatnio ciągle trafiam na mango w promocjach. Nie wiem czy teraz jest po prostu sezon na mango czy sezon na promocje, ale daję się złowić i kupuję. A po kupieniu leży i czeka na zmiłowanie, bo jakoś inspiracja skończyła się na wrzuceniu go do koszyka. W ramach poszukiwania natchnienia znalazłem ostatnio na półce zapomniany numer magazynu Kuchnia z maja 2011 roku. Szukałem inspiracji na obiad, a zamiast tego znalazłem sposób na zużycie mojego mango. Na szczęście wielkie mrozy odpuściły, więc przygotowywanie lodów w lutym nie wydaje się aż tak dziwne. A do tego sorbet z mango smakuje jak wakacje w miseczce, jest owocowy, lekki i orzeźwiający. I co najważniejsze prosty do zrobienia.


Składniki (2 porcje):
1 mango (240g miąższu po obraniu)
120ml wody
60g cukru
1 cytryna (sok)
Przygotowanie:
Zasada przygotowania jest bardzo prosta. Potrzebujemy 2 części mango na jedną część syropu. Jeszcze łatwiej przeliczyć to stosując proporcję 4:2:1, gdzie mamy odpowiednio mango, wodę i cukier. Do tego sok z jednej średniej cytryny na każde mango. 
Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango, kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy na mus. Zmiksowane mango mieszamy z syropem. Na tym etapie warto spróbować czy mamy odpowiedni balans między słodkim, a kwaśnym. Gotowy sorbet wlewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Należy go mieszać co jakiś czas widelcem, żeby się napowietrzył i nie zrobił zbitą bryłą lodu. Wiadomo, że czasem nie mamy na to czasu albo najzwyczajniej w świecie zapomnimy. Bez obaw, wtedy wystarczy wyjąć sorbet na kilka minut z zamrażalnika, następnie rozbić na mniejsze kawałki i zmiksować. Będzie miał idealną konsystencję. Po zmiksowaniu można go jeszcze na 15 minut wstawić do zamrażarki, żeby się trochę bardziej związał lub podawać od razu.



16 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis, chętnie wypróbuję
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam sorbetów. Podbieram przepis:-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm wygląda rewelacyjnie :D Jak tylko będzie cieplej, na pewno sobie zrobie ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Możesz mi powysyłać to mango, bo ja trafiam na bardzo niedojrzałe. A marzą mi się lody z mango...
    Sorbetem też bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się jakoś trafiają całkiem niezłe albo po prostu kupuję, później leżą parę dni i same dochodzą ;)

      Usuń
  5. Bardzo dobry pomysł-ja ostatnio też trafiam na mango,ale zjadam je bez przeróbek;)Być może sezon teraz na nie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale to musi być dobre... od kilku dni chodzi za mną mango. może to faktycznie kwestia tych promocji?;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sorbety:)wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zima to dobry okres dla owoców egzotycznych, stąd też pewnie promocje.
    A tak się składa, że uwielbiam mango, więc uśmiecham się na myśl o sorbecie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam! A gdzie te promocje na mango? Nie trafiłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wielu marketach widziałem, w L'eclercu były po chyba 1,69zł :)

      Usuń
  10. prezentuje się wspaniale, jak kupne a nawet lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ano mamy teraz sezon na wszystkie owoce tropikalne, mango też ;)
    taki sorbecik fajna sprawa. Ja tam lody jem cały rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. coś dla tych co znowu chcą chcieć być na diecie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...