środa, 27 czerwca 2012

Owsianka























Owsianka to idealne śniadanie. Łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo zdrowe. Płatki owsiane to źródło wielu witamin, m.in. B1, B6, E, PP, a także wielu mikro i makroelementów. Dobrze wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Zawierają antyoksydanty, więc chronią przed wolnymi rodnikami. Pomagają też zmniejszać poziom złego cholesterolu. Do tego wpływają na lepszą pamięć i koncentrację, a dodatkowo działają antystresowo.

Płatki owsiane to też przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, który wspomaga przemianę materii i zapobiega zaparciom. Dlatego owsianka idealnie nadaje się na dietę, ale nie tylko, ponieważ korzyści z płatków owsianych przydadzą się każdemu. Ważne, żeby nie kupować płatków błyskawicznych, które są uboższe w wartości odżywcze i błonnik, jednocześnie nie dając dużej oszczędności czasu.

Płatki owsiane mają także wiele innych zastosowań, niekoniecznie trzeba z nich robić owsiankę. Świetnie sprawdzają się jako zastępstwo namoczonej bułki lub bułki tartej we wszelkiego rodzaju klopsikach czy mielonych kotletach. Jeśli nie chcemy wyczuwalnych kawałków płatków, to możemy je najpierw zmielić w mikserze. Wtedy są niewyczuwalne w smaku, ani konsystencji. Za to dostarczają dużo więcej składników odżywczych niż pszenna bułka. Płatkami owsianymi można też zastąpić panierkę z bułki tartej do kotletów. Nie tylko jest zdrowsza, ale też wchłania mniej tłuszczu ze smażenia.

Dodatkowym składnikiem, który może wzbogacić naszą dietę w niezbędny błonnik oraz witaminy i mikroelementy są otręby. Doskonale komponują się z owsianką, dając w pełni wartościowe śniadanie. Sprawdzają się też świetnie jako panierka.

Jako dodatek do owsianki polecam suszone owoce. Moim ulubionym zestawem jest owsianka z żurawiną, ale obecnie mamy na rynku mnóstwo różnych suszonych owoców oraz orzechów, więc możemy eksperymentować i zmieniać dodatki, dzięki czemu owsianka nie będzie nudna. Dodatkowo owoce także dostarczą nam witamin i wartościowych składników odżywczych. W sezonie możemy używać świeżych owoców, pyszna jest owsianka z tartym jabłkiem i cynamonem, idealne będą truskawki, świetnie pasują także winogrona.

Składniki (1 porcja):
  • 50g płatków owsianych (4-5 łyżek)
  • 2 łyżki otrębów (opcjonalnie)
  • 30-40g suszonych owoców (w tym wypadku akurat były to rodzynki)
  • Cukier lub miód do smaku
  • Szklanka mleka
   
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka, zagotować i gotować 3-4 min aż zgęstnieje. Owsiankę trzeba od zagotowania ciągle mieszać, bo bardzo łatwo się przypala. W zależności od tego czy wolimy gęstszą czy rzadszą trzeba dostosować ilość mleka. Zawsze dodaję mleka na oko, najpierw mniej i ewentualnie dolewam. Przy dosładzaniu warto pamiętać, że suszone owoce, które dodajemy też są bardzo słodkie. Owsianka powinna być trochę za mało słodka, wtedy podczas jedzenia razem z owocami jest w sam raz.
Taka owsianka idealnie nadaje się też jako śniadanie do zabrania ze sobą, kiedy nie mamy czasu rano zjeść w domu. Wystarczy ugotować ją poprzedniego dnia wieczorem i przełożyć do plastikowego pojemnika. Warto zrobić rzadszą niż lubimy, bo płatki przez noc wchłoną jeszcze wilgoć. Po przełożeniu do pojemnika owsiankę trzeba przykryć kawałkiem folii, tak żeby dotykała do owsianki. Dzięki temu nie powstanie twarda, sucha skorupa na wierzchu.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Szczególnie w chłodne zimowe poranki na rozgrzanie na początek dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham owsiankę miłością pierwszą, tylko nie przetworzone płatki a otręby :) do tego jabłko i cynamon.... pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłko i cynamon to też jedno z moich ulubionych połączeń :) Otręby zawsze dodaję do owsianki, ale z samych otrębów była by chyba dla mnie zbyt taka, jakby to ująć, twarda. Używam otrębów, które kiedyś kupiłem w młynie, są dużo grubsze niż takie sklepowe, często trafiają się tam całe łuski :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Proszę podpisz się, jeśli komentujesz anonimowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...