Składniki (6 sztuk):
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
50ml oliwy z oliwek
1 jajko
75g jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
125g krewetek koktajlowych
2-3cm kawałek imbiru
1 papryczka peperoni
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu rybnego
Przygotowanie:
W misce mieszamy jajko, oliwę i jogurt. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę i starty na tarce imbir. Doprawiamy sosem rybnym (zastępuje sól) i olejem sezamowym. Do wymieszanych mokrych składników dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy, tak jak przy zwykłych muffinkach, tylko tyle, żeby nie było suchej mąki. Na koniec dodajemy krewetki. Krewetki koktajlowe można zastąpić dowolnymi innymi krewetkami, należy je tylko pokroić na mniejsze kawałki. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut. Przez dodatek mąki pełnoziarnistej po babeczkach nie widać dokładnie czy są już rumiane, bo surowe ciasto jest ciemniejsze niż zrobione z mąki pszennej, dlatego trzeba im się dokładniej przyjrzeć, czy są już gotowe.
Ja też się ostatnio przymierzałam do wytrawanych, ale się wystraszyłam i skusiłam ostatecznie na słodkie.
OdpowiedzUsuńBardzo odważne składniki do muffinek :) z krewetkami jeszcze nie widziałam! muszę spróbować! ;)
OdpowiedzUsuńTakiej wytrawnej wersji jeszcze nie próbowałam :) Wygląda bajecznie, a co najważniejsze - jest zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńPreferuję raczej na słodko ;)
OdpowiedzUsuń