Jak pewnie zauważyliście od paru dni w każdym przepisie pojawia się pasek z wartościami kalorycznymi. Bardzo mi się ten pomysł spodobał, dlatego postanowiłem go wykorzystać. Nie chodzi może o to, że staram się robić wszystkie dania dietetycznie, ale czasem z czystej ciekawości warto wiedzieć ile dana potrawa ma kalorii, tłuszczu itp.
Oczywiście ciężko trzymać się tych wartości kurczowo. Czasem ciężko ocenić czy oliwy na patelnie wlałem łyżkę czy półtorej, czy marchewka ważyła 100g czy 150g. Wartości są poglądowe, na pewno bardzo zbliżone do rzeczywistych, ale nie idealne.
Na jedną rzecz chciałbym szczególnie zwrócić uwagę, bo może być trochę myląca. Chodzi o wielkość porcji. System niestety nie uwzględnia obróbki cieplnej produktów. Często gdy jest dużo warzyw porcje wychodzą bardzo duże wagowo wg paska, kiedy tak naprawdę dużo wody z warzyw odparowało i porcja była normalnej wielkości. Dlatego polecam patrzeć na wartości odżywcze zawarte w 1 porcji, a nie w przeliczeniu na 100g. Pasek posiada opcję pokazywania obu przeliczeń, na górze przy napisie Porcja są małe strzałki, którymi można zmienić przeliczenie na porcję lub na 100g. Automatycznie powinny być wyświetlanie wartości przeliczone dla porcji, a nie dla 100g, ale na wszelki wypadek wolę o tym napisać, bo niestety informacje dla 100g są przekłamane (może poza daniami bez obróbki cieplnej).
Pamiętam taki deser z dzieciństwa :) Pyszne wspomnienia!
OdpowiedzUsuń